Обама въведе санкции срещу Венецуела, Мадуро го обвини в опит за преврат

OFFNews 10 март 2015 в 11:40 6823 28

Снимка EPA

Николас Мадуро

Американският президент Барак Обама въведе санкции срещу седем членове на правителството на Венецуела.

Според подписания от Обама документ Каракас нарушава правата на човека и свободата на словото. Санкциите са наложени и заради арестите на протестиращи. Според Вашингтон всичко това представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Сред санкционираните са един от командващите венецуелската армия Антонио Бенавидес Торес, шефът на разузнаването Густаво Гонзалес Лопес, президентът на държавната корпорация „Гуаяна“ Хусто Ногера Пиетри, шефът на националната полиция Мануел Перес Урданета, главният инспектор на въоръжените сили на Венецуела Мигел Вивас Ландино, прокурорът на 20-и окръг Катерина Наярит Арингтон Падрон и командира на 31-ва бронетанкова бригада Мануел Бернал Мартинес.

Обама обяви и въвеждането на „извънредно положение в отношенията с Венецуела“.

Ние сме дълбоко обезпокоени от опитите на властта във Венецуела да засилва натиска върху политическите си опоненти, обяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест.

Каракас често ни обвинява за това, което се случва във Венецуела. Това говори, че разрешаването на проблемите не се взема насериозно. Вашингтон има намерение да подобри връзките си с населението на Венецуела и е отворен за подобряване на отношенията с властите, подчерта Ърнест.

Президентът на САЩ си е поставил за цел да направи държавен преврат във Венецуела, обяви президентът Николас Мадуро.

Подобни опити обаче са обречени на провал. Народът на Венецуела е миролюбив и вие не сте в правото си да го обявявате за заплаха на народа на САЩ. По-голяма заплаха за американците е президентът на САЩ и неговата администрация, които се занимават с навлизане в чужди територии, убийства и финансиране на терористи в различни региони на света. Заплахата сте вие. Вие не защитавате афроамериканците, които са убивани ежедневно по улиците на американските градове, подчерта Мадуро по време на обръщение към нацията.

В същото време външният министър на Венецуела Делси Родригес съобщи, че е отзован венецуелският шарше д'афер в САЩ Максимилен Арвелаис за незабавни консултации. Освен това е ограничен броят на американските дипломати, които могат да работят на територията на Венецуела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!