Обама иска да прати войски срещу Ислямска държава

OFFNews 21 януари 2015 в 08:40 6914 10

Обама иска да прати войски срещу Ислямска държава

Снимка whitehouse.gov

Американският президент Барак Обама смята да поиска от Конгреса разрешение за използване на военна сила срещу "Ислямска държава". 

„Ние сме единни с всички хора, които са застрашени от терористи: от училищата в Пакистан до улиците на Париж”, заяви Обама. Американският президент отбеляза съвместните усилия на редица страни в борбата с терористите в Афганистан и призова със същите методи да бъде преборена „Ислямска държава”.

Обама за пореден път обвини Русия в агресия срещу Украйна и заяви, че благодарение на Вашингтон Москва се е оказала в международна изолация.

„Ние демонстрираме влиянието на американската сила и дипломация. Ние подкрепяме принципа, че големи страни не могат да нападат малките. Противопоставяме се на руската агресия, подкрепяме украинската демокрация и даваме гаранции на нашите съюзници в НАТО”, заяви Обама по време на ежегодната си реч пред Конгреса.

„Миналата година, когато ние и нашите съюзници се трудихме усърдно над налагането на санкции, някои предполагаха, че агресията на Путин е пример за майсторска стратегия и сила. А сега Америка е силна и единна със своите съюзници, а Русия е изолирана и с икономика в упадък”, добави Обама.

Обама обяви края на финансовата криза и обеща икономическа политика, която да облагодетелства всички американци. В ежегодното си обръщение към Конгреса Обама очерта стратегията си за „икономиката на средната класа”, съобщава "Фокус".

„Сега от нас зависи да изберем какви искаме да бъдем през следващите 15 години”, каза той. Плановете обаче едва ли ще минат в контролирания от републиканците Конгрес, коментира BBC. 

Президентът заяви, че планира да помогне на работещите семейства под формата на отпуск при майчинство и болнични, както и с разумни цени на образованието в детските градини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!