Обама представи новия бюджет на стойност 4 трилиона долара

OFFNews 03 февруари 2015 в 10:16 3571 4

Обама представи новия бюджет на стойност 4 трилиона долара

Американският президент Барак Обама представи проектобюджет на стойност 4 трилиона долара. Задачата пред президента демократ е да убеди доминирания от републиканците Конгрес да приеме бюджет, който залага на увеличаване данъците на по-богатите, облекчения за средната класа и повече средства за обществения сектор.

Очаква се до няколко седмици републиканците да представят свой проект на бюджета, съобщава БНР.

След като миналия месец по време на своята реч за състоянието на Съюза американският президент говори за позитивни тенденции в икономиката, сега той призова законодателите да помогнат ефектът да бъде усетен не само от богатите

"Трябва да оставите политиканстването настрана и да приемете бюджет, който финансира приоритетите на националната сигурност у дома и извън страната и дава на семействата от средната класа сигурността, от която те имат нужда, за да просперират в новите икономически условия. Това е едно от най-основните и най-важните задължения на нашето правителство. Така че, призовавам Конгреса да свърши тази работа", каза американският президент.

Републиканците, които са против увеличаване данъците на по-богатите, коментираха, че мерките на президента ще доведат до повече харчене. От своя страна Белият дом посочва, че предложението допринася за намаляване на дефицита с около 1,8 трилиона долара, отчасти посредством реформи в здравеопазването, данъчното облагане и имиграционните закони.

Анализатори коментират, че единствената допирна точка между републиканците и Обама е инициативата за допълнителни такси спрямо американски компании върху необложени техни приходи в чужбина. Средствата от тези такси са предвидени за инфраструктура.

Приоритет в бюджета за външна политика са разходи за борба с "Ислямска държава" и за кризата в Сирия, справяне с климатичните промени и насочване на средства за ответни действия спрямо "руската агресия". От Държавния департамент уточниха, че средствата срещу "агресията на Русия" включват финансиране на програми в Украйна, Молдова и Грузия.

Бюджетът на Съединените щати по традиция се предлага от президента, който препоръчва финансирането на следващата фискална година, която започва през октомври. За да бъде приет, той трябва да се гласува от двете камари на Конгреса и след това да бъде подписан от президента.

В момента американският Конгрес е управляван от републиканците, които не са съгласни с предложението на Барак Обама. Дори те да гласуват различен бюджет, президентът е в правото си на вето и така той може да върне документа за преразглеждане. Това дава начало на процес по преговори, по време на който двете страни ще трябва да направят компромис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!