Обама: Русия ще трябва да си плати за намесата в Крим

OFFNews 13 март 2014 в 11:42 2821 20

Обама и Яценюк

Снимка CNN

Барак Обама и Арсений Яценюк на среща в Белия дом

Опасявам се, че ако Русия продължи с действията си в Крим, то не само САЩ, а и нашите европейски съзюници ще са принудени да санкционират Москва за нарушенията на международното право.

Това заяви американският президент Барак Обама след срещата си в Белия Дом с украинския премиер Арсений Яценюк.

За пореден път Обама отпрати заплаха към Русия и заяви твърдо, че САЩ никога няма да се предаде.

Въпреки изявлението на Обама, Яценюк сподели, че има желание Украйна да бъде в приятелски отношения Русия.

"Ние се борим за собствения си суверенитет и няма да се предадем. Искаме да бъдем част от западния свят, но Русия трябва да бъде наш партньор в това", заяви Яценюк.

Обама потвърди, че страната му няма да признае резултатите от планирания за неделя референдума в Крим за присъединяване на автономната република към Руската федерация.

"Убеден съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическия раздел от споразумението за асоцииране и ще премине през важен и твърд етап в плана за интегриране към Европейския съюз", каза още Яценюк.

Междувременно комисия в американския Сенат вчера прие законопроект, предвиждащ въвеждане на строги санкции срещу Русия и предоставяне на икономическа помощ на Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на един милиард долара. Сенатската комисия по външните отношения прие законопроекта с 14 гласа срещу трима против, като няколко републиканци се присъединиха към демократическото мнозинство в подкрепа на мярката.

В документа се осъжда "неоправданата военна интервенция" на Русия в Крим. Законопроектът позволява на американското правителство да предприеме икономически мерки срещу руски и украински чиновници, замесени в корупция и нарушаване на правата на човека в Украйна, както и срещу лица, отговорни за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на републиката. Това предполага забрана на влизането им в САЩ и замразяване на американските им сметки.

"Президентът (Владимир) Путин си направи грешна сметка играейки на руска рулетка с международната общност, но ние отказваме да си затваряме очите и никога няма да приемем това нарушение на международното право", заяви председателят на комисията Робърт Менендес, цитиран от агенция "Франс прес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!