Обама казва ключовите си хора до Коледа

05 декември 2012 в 11:37 1448 0

Сюзан Райс СНИМКА: БГНЕС
Сюзан Райс СНИМКА: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама ще обяви кандидатите за нов държавен секретар и министър на отбраната до Коледа, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставени източници от Белия дом.

 За наследник на Хилари Клинтън на поста държавен секретар се спряга друга дама - Сюзан Райс, която в момента е посланик на САЩ в ООН. Преди Хилари Клинтън държавен секретар бе отново жена и то с фамилията Райс  - Кондолиза Райс. 

За шеф на Пентагона най-силната кандидатура е на бившия сенатор Чък Хейгъл, както и на Мишел Флурной, която може да стане първата жена начело на американската отбрана. Другите претенденти са настоящият заместник-министър на отбраната Аштън Картър и сенаторът Джон Кери. Последният е претендент и за поста държавен секретар, за който копнеел отдавна. Не толкова силни са мераците му за шеф на Пентагона, коментират източниците от Белия дом.

Райс отдавна е сред фаворитите на държавния глава, но посочването й би му коствало тежки дебати в Сената заради коментарите й след убийството на четирима американци в Бенгази, Либия, коментира Ройтерс. След атаката през есента, в която загина и американският консул, Райс заяви, че нападението вероятно е било стихийна последица от антиамерикански демонстрации, която е излязла извън контрол, а не терористичен акт. По-късно разузнавателните служби я обявиха за терористичен акт, а Райс поправи първоначалната си позиция. Това обаче не умилостиви политическите й противници, някои от които се зарекоха настоящият й пост в ООН да е последният в политическата й кариера.

Не стихват и догадките за нов шеф на ЦРУ след като Дейвид Петреус напусна поста със скандал заради извънбрачна афера. Според някои соченият за шеф на Пентагона Чък Хейгъл е вероятен кандидат и за шеф на разузнаването. Други имена, които се спрягат, са тези на заместникът на Петреус Майкъл Морел и на съветникът по тероризма на Белия дом Джон Бренан.

Според Ройтерс президентът Обама още не е решил дали да представи в пакет новите шефове на националната сигурност, включващи и директор на ЦРУ, или да ги обявява един по един.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови