ООН: "Рекордно" голямата помощ за Сирия не е достатъчна

OFFNews 20 септември 2015 в 09:29 3101 0

Международната общност изпрати "рекордни количества" хуманитарни помощи за облекчаване на проблемите, причинени от Сирийската криза. Тези помощи обаче не са достатъчни за задоволяването на повишаващите се нужди в региона.

Това е мнението на заместник генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О‘Брайън, цитиран от "Асошиейтед прес".

Част от повишаващия се брой сирийски бежанци се е отправила към Европа, докато друга пък се върнала обратно към Сирия. Причината е, че някои организации, които са предоставяли помощ на бежанците, са били недостатъчно финансирани и им се е наложило да прекратят регионалните помощни програми в страните в региона - например, в Йордания.

"Нуждата се е повишила толкова много, че, въпреки осигуряването на рекордни количества помощи, на рекордни количества политическа воля и подкрепа, финансовата пропаст се е разширила", коментира О‘Брайън. Причината, разбира се, е в продължителните регионални конфликти, сред които са този в Сирия, в Йемен и Южен Судан.

За 2015 г. организациите за предоставяне на хуманитарна помощ са поискали малко над 7,4 милиарда долара, както за бежанците, така и за вътрешноразселилите се. Досега са получили 2,8 милиарда долара или 38% от заявеното.

На хуманитарните програми в приемащите държави като Йордания, Ливан, Турция, Ирак и Египет е било осигурено 41-процентно финансиране през септември, съобщава ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews