Обама готов на преговори с Путин за войната срещу Ислямска държава

OFFNews 18 септември 2015 в 17:03 6942 9

Обама готов на преговори с Путин за войната срещу Ислямска държава

Снимка state.gov

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в петък, че президентът Барак Обама е готов да започне преговори с Русия във връзка с войната в Сирия и разширяването на влиянието на Ислямска държава.

"Президентът вярва, че подобен разговор е важна следваща стъпка и аз се надявам, че тя ще се проведе в най-скоро време", каза Кери, който е на посещение в Лондон.

По думите му преговорите с Русия трябва да намерят решение на кризата в Сирия и да бъдат обсъдени "някои от различните варианти, за да предприемем следващите стъпки".

Кери е категоричен, че администрацията на Обама няма да отстъпи от основните си цели - поражение на Ислямската държава и политическо решение на конфликта в Сирия.

Въпреки заявената позиция на САЩ, че Башар Асад трябва да се оттегли, от изявлението на Кери стана ясно, че има възможност в краткосрочен план сирийският президент да остане на власт, коментира New York Times. 

"Нашият фокус остава върху унищожаването на Ислямска държава, а също и на политическо решение по отношение на Сирия, които смятаме, че не могат да бъдат постигнати с по-дългото оставане на Асад на власт", заяви пред журналисти държавният секретар. Той поясни, че към момента се работи за "намирането на общ език" по проблема. 

Междувременно от руското министерство на отбраната съобщиха, че военният министър Сергей Шойгу и шефът на Пентагона Аштън Картър са провели телефонен разговор, в който са обсъдили обстановката в Близкия Изток, Ирак и Сирия. „Акцентът в разговора е била необходимостта от координация на двустранните и международни усилия в противодействието на международния тероризъм“, се казва в съобщение до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!