Обама: Боинг 777 е атакуван от район на проруските бунтовници

OFFNews 18 юли 2014 в 20:43 6442 20

Снимка whitehouse.gov

Ракетата, която е свалила малайзийския пътнически самолет, е изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район, съобщи президентът на САЩ Барак Обама.

Той уточни, че за момента не са ясни намеренията на хората, които са изстреляли ракетата.

Най-малко един американец е загинал при катастрофата, съобщи Обама.

Президентът на САЩ подчерта, че проруските бунтовници в Източна Украйна са тежко въоръжени и обучени благодарение на Русия.

Обама призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, за да може да бъде извършено достоверно разследване на вчерашната катастрофа на малайзийски пътнически самолет в страната, при която загинаха всички 298 души на борда.

Руският президент Владимир Путин обаче обяви, че Украйна носи отговорността за разбиването на пътническия самолет.

Трагедията нямаше да се случи, ако цареше мир на тази територия, ако не бяха подновени военните операции в Югоизточна Украйна, каза Путин.

Несъмнено правителството на страната, на чиято територия това се е случило, носи отговорността за тази ужасяваща трагедия, каза той.

След петчасови консултации страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съгласуваха текста на изявление за катастрофата на малайзийския "Боинг".

В документа не са включени предложенията на Украйна за осъждане на "терористите, които свалиха самолета", съобщава ИТАР - ТАСС.

Същевременно ОССЕ иска от всички страни "да се въздържат от намеса в международното разследване" на катастрофата.

САЩ обвиняват опълченците и руската страна в катастрофата на Боинг 777, без да анализират фактическата страна на нещата, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от Голос России.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!