„Бук“ - вероятният виновник за свалянето на малайзийския самолет над Украйна

OFFNews 18 юли 2014 в 14:10 15623 25

Пътническият самолет на малайзийските авиолинии Боинг 777 най-вероятно е свален със зенитно-ракетен комплекс "Бук". Оръжието е разработка на руското министерство на отбраната и е максимално ефективно за поразяването на въздушни цели.

Разработката е от началото на 70-те години и е въведена на въоръжение през 1980 г., но през годините системата непрекъснато е обновявана и модернизирана.

Според официални данни от руското министерство на отбраната последните модификации на „Бук“ могат да достигат цели до височина 25 км (пътническият самолет е летял на височина 10 км, бел. ред.) Една ракетна установка разполага с до 8 ракети - 4 в бойно положение и още 4 за презареждане. Целият комплекс включва команден пункт и станция за откриване на цели. Информацията mwkujd се предава до съответната огнева установка, като това позволява автоматично управление на до шест такива установки.

Една установка се обслужва от екипаж от 4 души.

Ракетата може да улучи обект, движещ се със скорост до 1200 км/час (по неофицилни данни до 2880 км/час).
Установката може да се развърне за пет минути, а самата машина, върху която са прикрепени ракетите, се движи с 65 км/час. Машината може да измине 500 км без презареждане.

Ракетите са ефективни при поразяването на три типа цели - самолети на тактическата и стратегическа авиация, крилати ракети, вертолети и други летящи обекти.

Комплексът е на въоръжение в Русия, Украйна, Беларус, Грузия, както и Индия, Кипър, Сърбия, Сирия и Финландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!