Новият президент на Тайван призова Китай да спре със заплахите

OFFNews 20 май 2024 в 16:44 1260 0

Снимка GettyImages

Тайван с предупреждение към Китай да спарт със заплахите. Новият тайвански президент Улям Лай встъпи в длъжност днес, 20 май, и призова Пекин да замени конфронтацията с диалог. По време на речта си той заяви, че мирът е единствената възможност и че Тайван няма да направи отстъпки по отношение на демокрацията и свободата, предават световните медии.

Улщм Лай беше категоричен, че Тайван никога няма да отстъпи пред заплахите на Китай, който отдавна претендира, че островът е негова собственост.

В отговор Китай заяви, че "независимостта на Тайван е задънена улица".

"Независимо от претекста или знамето, под което се преследва, стремежът към независимост на Тайван е обречен на неуспех", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.

Уилям Лай е лекар, който става политик и печели тристранната президентска надпревара през януари, осигурявайки си безпрецедентен трети мандат. От 2020 г. той е вицепрезидент на бившият държавен глава Цай Инуън, а преди това и неин премиер.

На церемонията по встъпването в длъжност Лай прие поздравления от политици и делегации от 12 страни, които поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, както и от представители на САЩ, Япония и различни европейски страни.

От друга страна САЩ очакват да работят с новия президент на Тайван за защита на общите им интереси и за запазването на стабилността в Тайванския пролив, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !