Quantcast

Нова вълна от протести в Гърция

Последна промяна на 17 септември 2013 в 14:55 1565 1

Протест в Гърция, Снимка: БГНЕС, архив
Протест в Гърция, Снимка: БГНЕС, архив

Държавни служители, учители, лекари и адвокати излизат на протест в Гърция, съобщи bTV.

Лекарите от държавните болници започнаха днес тридневен протест заради планираните съкращения в сектора.

Предвижданите съкращения са причината и за протеста на държавните служители. Той ще се проведе в сряда и четвъртък, като е организиран от най-големия синдикат в обществения сектор АДЕДИ.

25 000 служители трябва да бъдат прехвърлени в т.нар. „трудов резерв“ до края на годината. Оттам те или ще бъдат назначавани на работа, или ще бъдат уволнявани.

Адвокатите също са взели решение да спрат работата си в рамките на два дни. Те ще излязат на демонстрации заради промени в закона, според които голяма част от привилегиите им са отменени.

В същото време учителите от синдиката в сферата на средното образование ОЛМЕ започнаха петдневни щафетни стачки.

Безработицата в Гърция е близо 28%, а бедността се е увеличила значително през последните шест години. Международните кредитори вече заплашиха да спрат помощта за Гърция в размер на милиарди евро, ако държавния апарат не бъде реформиран, за да се намали корупцията в страната.

Това е поредната вълна от протести в Гърция. Недоволните от съкращенията и финансовите ограничения граждани организират стачки срещу антикризисните мерки, налагани от ЕС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2013 в 15:54

"Безработицата в Гърция е близо 28%, а бедността се е увеличила значително през последните шест години. " - И въпреки това БВП на човек там продължава да е 5 пъти по-голям от България!!
Смятайте тук как са ни ограбвали комунистите десетилетия наред!
ОСТАВКА, боклуци!!