Причудливите бонуси, от които гърците се отказват заради кризата

Последна промяна на 14 септември 2013 в 10:21 7534 7

Протести в Гърция. Снимка: БГНЕС
Протести в Гърция. Снимка: БГНЕС

След като Гърция на два пъти бе спасявана с допълнителни траншове от Еврозоната, страната е принудена да въведе редица реформи, за да съкрати административните си разходи.

Най-пресният пример за това са шестте дни допълнителен отпуск, с които били облагодетелствани досега държавните служители, работещи с компютър. Крайно неадекватният към днешна дата закон бил въведен на 12 юни 1989 г., когато компютрите все още били кът. Според текстовете всеки чиновник, чиято работа изисквала редовната употреба на компютър, получавал по един ден допълнителен платен отпуск на всеки два месеца или иначе казано – шест дни повече ваканция годишно.

„Този закон е част от съвсем различна ера. Днес, във времената на криза, не можем да запазим тези привилегии, които отдавна са загубили актуалност”, коментира в петък Кирякос Мисотакис – министър на административната реформа в Гърция, цитиран от Reuters.

Този бонус за ползвателите на компютри обаче далеч не е най-причудливата привилегия в законите на страната.

Друга привилегия, с която гърците вече са били принудени да се разделят, е правилото, че дъщерите могат да получават пенсиите на починалите си бащи, докато не се омъжат или след като се разведат. Преди отмяната на закона в началото на 2013 г. необичайната щедрост е струвала на държавата 550 млн. евро годишно.

Интересна мярка за стимулиране на работното място за държавните служители е допълнителният бонус, който държавата начислява към заплатата им, ако те идват редовно навреме на работа.

Освен допълнителната отпуска за работа с компютър, някои чиновници получавали и бонус, ако говорят чужди езици.

Преди кризата редица държавни служители получавали 14 заплати годишно. Допълнителното 13-о възнаграждение се давало по Коледа, а другата бонус заплата се разделяла на две  - по Великден и през лятото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2013 в 15:05

А и учителите, които имали библиотека в дома си, получавали бонус към заплатата.

14.09 2013 в 16:49

Всъщност заплатите бяха 14 и половина. Допълните бяха за Коледа една, една за отпуската август и половин за Великден. И бяха задължителни за всички с трудов договор! И в частните фирми.

14.09 2013 в 14:08

А аз също така съм прочитал всички големи букви в заглавията на вестниците, и добронамерено съм ги обяснявал на колегите, както и нееднократно на колежките, съблюдавайки възможната дискретност.
Край! 48 заплати за 12 месеца, или ще замина в чужбина!

14.09 2013 в 13:42

Мога да форматирам и инсталирам windoLsa, Докато седях на компа с тези занимания, не се гърчех с колегите на трастиката...

14.09 2013 в 13:30

:-D

14.09 2013 в 11:37

У нас също чиновничките по гишетата имат почивки именно защото "работят с компютър". Сам съм бил назначаван на работа след проверка за знаене на поне два чужди езика, още два са хубаво нещо, но за това няма добавки към заплатата, естествено. Както и за "компютърни умения":)
Макар че може би е време да поискам втора заплата за умението да пиша с молив на хартия. С ръка!:)
Аз освен да попълвам три вида бележки, мога и да чета табелките над вратите, някои от тях и разбирам. Искам значи 36 заплати годишно!
Боже, до къде се докарахме ... (((

14.09 2013 в 10:56

В Испания и сега взимат 14 заплати. Ако работиш в частния сектор с редовен договор също са длъжни да ти ги плащат. Познавам хора, които получават 19 заплати на година ...