„Нормандската четворка“ се договори за изтегляне на всички тежки оръжия в Донбас

OFFNews 14 април 2015 в 11:25 3578 8

Снимка Reuters

Външните министри от „нормандската четворка“ се договориха за изтегляне на всички тежки оръжия от зоната на бойни действия в Украйна.

Това стана ясно след проведените късно снощи преговори.

Външните министри на Русия, Украйна, Франция и Германия – Сергей Лавров, Павел Климкин, Лоран Фабиюс и Франк-Волтер Щайнмайер, потвърдиха за пореден път договореностите, подписани в Минск и призоваха Контактната група незабавно да започне създаването на работни групи в Украйна.

Трябва да бъдат създадено четири работни групи – за безопасност, на политическия процес, по хуманитарните въпроси и въпросите на икономическото възстановяване на Донбас, като на следващата среща ще бъдат определени председателите на работните групи.

Министрите призоваха за подкрепа на мисията на ОССЕ за установяване на постоянно присъствие в районите на Украйна, които се нуждаят от мониторинг на деескалация на ситуацията.

Външните министри на четирите страни се срещнаха в Берлин, като преговорите са продължили над два часа и половина.

„Срещата беше полезна. Имаше немалко противоречиви идеи, но успяхме да потвърдим договореностите от 12 февруари в Минск“, подчерта Лавров.

Украинският външен министър Павел Климкин определи преговорите като много тежки. „Успяхме да се договорим по редица въпроси, но по други дискусията ще продължи“.

По време на срещата Климкин е повдигнал и въпроса за въвеждане на миротворци в Украйна. По този въпрос не е постигнато някакво съгласие и той ще бъде обсъден на следваща среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!