Quantcast

"Ню Йорк Таймс" надигна глас за пръв път от 100 г.: Спрете продажбата на оръжия за масови убийства

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2015 в 17:38 6668 10

Първата страница на вестника.

Известният американски вестник "Ню Йорк Таймс" за пръв път от 1920 година насам си позволи на първа страница да публикува коментар на редакцията - и то не какъв да е, а призоваващ контролът на оръжията в страната сериозно да се стегне, пише "Гардиън".

Публикацията идва след стрелбата в Сан Бернардино, при която трима мюсюлмански терористи, имащи връзка с "Ислямска държава", убиха 14 и раниха други 17 души.

Издателят Артър Зулцбъргър коментира, че вестникът желае да изпрати силно послание за прекратяване на терора на оръжията.

"Морално неприемливо и национален срам е възможността цивилни граждани законно да закупуват оръжия, специално направени да убиват други хора с брутална скорост и ефективност. Това са оръжия за война, които са едва модифицирани и нарочно определени като пособия на мачовщината и дори несигурността в себе си. Избраният лидер на Америка предлага своите молитви в памет на жертвите на същите оръжия за масово изтребление, които в последствие без страх от последиците отказва да ограничи дори по най-елементарен начин. Разсейват ни с доводи за световния тероризъм, но нека сме наясно: тези масови убийства до едно, по един или друг начин, са терористични актове", пише в статията.

"Определени видове оръжия, като леко преработените бойни пушки, използвани в Калифорния, и определени амуниции трябва да бъдат забранени за притежание от цивилни граждани. Възможно е тези оръжия да бъдат отречени по ясен и ефективен начин - и да, американците, които ги притежават, трябва да ги предадат за доброто на съгражданите си", допълват от изданието.

Дебатът около контрола на оръжията отдавна е сложна политическа тема в Щатите, тъй като правото на притежание на оръжие е записано във втората поправка на конституцията. Обама поиска да се въведе закон, който да затрудни придобиването на оръжие от престъпници, отбелязвайки че в останалите развити страни далеч няма толкова много масови стрелби. Републиканците и конгресът обаче силно се възпротивиха на промените.

Последният път, в който "Ню Йорк Таймс" публикува на първа страница редакционен коментар, е, за да изрази несъгласието си номинацията на Уорън Хардинг за републикански кандидат за президент.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2015 в 02:49


Ъхъ. Никоя кокошка не може да бъде убедена, че е по-хубаво да е лисица. Е, като се намъкне нощеска в курника лисунгера, кокошката може би я обземат някои съмнения, ама това не е убедително.
Гледам - в Израел сигурно не са чували че населението им е от леваци, които се гърмят сами, и един друг със законното си оръжие. Та най-левашки и неподготвено си го носят, и с него сигурно само случайно гръмват по няколко кандидат - терориста седмично.

06.12 2015 в 02:48

Една от държавите с най-много оръжие на глава от населението е Швейцария сигурно и там има престъпления но не чак в такава степен както в САЩ.Освен това в САЩ нямаш право на автоматично оръжие,това е федерално престъпление.За сведения автомата АК 47 и другите модели се продават да стрелят на полуавтоматичен режим.Така че който си е сложил главата в торбата той е намерил начин и да си намери подходящо оръжие.Причината е ,че пак се поставя "каруцата пред коня"-а именно не се води успешна война срещу шибаняците от ИДИЛ,само с бомбардировки нищо няма да стане,освен това САЩ трябва да разберат ,че Саудитска Арабия е страната която толерира,финансира и въоръжава тези престъпници и към нея трябва да са насочени санкцийте,а и не е само тази страна.Така че проблема не е в оръжието,проблема е в този който го държи и насочва.Другото много сериозно нещо е, че Обама се оказа един слаб президент,а той можеше да реши дефинитивно нещата с тези фанатици още в зародиш,сега света бере плодовете н кривиразбраната му либеращина.

05.12 2015 в 23:26

Напъна се Обама и пак старата песен запя а най-лявият вестник в западното полукълбо пак му заприглсся.

Франция е най-редтриктивна по оношение на оръжията.
Ако обамовата теза беше вярна - в Париж нищо не трябваше да се случи.
Леичарите обичат да вземат оръжието на дугите но те съмите държат дс са добре охранявани и въоръжени

05.12 2015 в 22:05

Никой не може да ме убеди, че притежаването на оръжие помага в случаи на масова стрелба. Как си представяте учител с пистолет в училище? Преподавател в университета с пушка? Отиваш на концерт и не забравяш да си вземеш пистолета? Или може би автомата??? Колкото и оръжия да има, един обикновен човек не е подготвен да реагира в такива ситуации - нито психически, нито тактически. В крайна сметка това безконтролно продаване на оръжия, вкл. автомати (това са оръжия за война!!!) само осигурява безпроблемно въоръжаване на всякакви идиоти, било с психически проблеми или терористи. Няма такава държава в света, където в населението има толкова много оръжия, че тръпки да те побият! Човек, който е натрупал цял арсенал от всякакъв калибър оръжия у дома, за мен не е с нормална психика и от него всичко може да се очаква. Единствено мога да се съглася всеки да има право на само едно оръжие, при това не автоматично, за някаква самозащита. При тези случаи на масови разстрели всичко става толкова бързо и неочаквано, че дори и тренираните полицаи не могат да се справят. А ако се държеше сметка къде отива всяко закупено оръжие, нямаше ли предварително да направи впечатление струпването на толкова амуницци в един човек и да се вземат мерки? Нали е разрешено сега оръжието - защо никога не е могъл някой случаен човек да предотврати касапницата? Едно е ясно обаче за мен - оръжейното лоби в Америка е безкрайно силно! И е ясно защо - милиарди се въртят в тов бизнес!

05.12 2015 в 21:00

Говняните толерастчета в САЩ отдавна искат да ограничат това извоювано с кръв право на американците. Няма да мине, скапани педалчета!

05.12 2015 в 20:24

Жива да не бях... Безименния, доживях и аз да ти сложа плюсче, не мога да повярвам просто...

05.12 2015 в 20:16

че кой терорист стреля със законно оръжие

05.12 2015 в 18:14

Ако съм разбрал правилно, тази медузестата пача е мачо, щом ползва оръжие?

Стреляйте по такива корифеи на мисълта, не по невинни минувачи, бе!

05.12 2015 в 18:05

Контра на спинозната интелектуална гной от Ню Йорк Таймс с тази чудесна статия:

7 Reasons You Should Buy a Gun After San Bernardino

http://www.breitbart.com/national-security/2015/12/04/7-reasons-buy-gun-san-bernardino/

05.12 2015 в 17:51

Ще импортираме терористи и всякаква сган от третия свят и когато те неизбежно почнат да тероризират хората, ще ви направим по-сигурни като ви отнемем оръжията.

Денят на Въжето трябва да дойде час по-скоро. И всички лайноберали от NYT на бесилото.