"Ню Йорк Таймс" надигна глас за пръв път от 100 г.: Спрете продажбата на оръжия за масови убийства

OFFNews 05 декември 2015 в 17:38 7490 10

Първата страница на вестника.

Известният американски вестник "Ню Йорк Таймс" за пръв път от 1920 година насам си позволи на първа страница да публикува коментар на редакцията - и то не какъв да е, а призоваващ контролът на оръжията в страната сериозно да се стегне, пише "Гардиън".

Публикацията идва след стрелбата в Сан Бернардино, при която трима мюсюлмански терористи, имащи връзка с "Ислямска държава", убиха 14 и раниха други 17 души.

Издателят Артър Зулцбъргър коментира, че вестникът желае да изпрати силно послание за прекратяване на терора на оръжията.

"Морално неприемливо и национален срам е възможността цивилни граждани законно да закупуват оръжия, специално направени да убиват други хора с брутална скорост и ефективност. Това са оръжия за война, които са едва модифицирани и нарочно определени като пособия на мачовщината и дори несигурността в себе си. Избраният лидер на Америка предлага своите молитви в памет на жертвите на същите оръжия за масово изтребление, които в последствие без страх от последиците отказва да ограничи дори по най-елементарен начин. Разсейват ни с доводи за световния тероризъм, но нека сме наясно: тези масови убийства до едно, по един или друг начин, са терористични актове", пише в статията.

"Определени видове оръжия, като леко преработените бойни пушки, използвани в Калифорния, и определени амуниции трябва да бъдат забранени за притежание от цивилни граждани. Възможно е тези оръжия да бъдат отречени по ясен и ефективен начин - и да, американците, които ги притежават, трябва да ги предадат за доброто на съгражданите си", допълват от изданието.

Дебатът около контрола на оръжията отдавна е сложна политическа тема в Щатите, тъй като правото на притежание на оръжие е записано във втората поправка на конституцията. Обама поиска да се въведе закон, който да затрудни придобиването на оръжие от престъпници, отбелязвайки че в останалите развити страни далеч няма толкова много масови стрелби. Републиканците и конгресът обаче силно се възпротивиха на промените.

Последният път, в който "Ню Йорк Таймс" публикува на първа страница редакционен коментар, е, за да изрази несъгласието си номинацията на Уорън Хардинг за републикански кандидат за президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!