Един от убийците в „Батаклан” тренирал в стрелбище в Париж

OFFNews 01 декември 2015 в 07:55 5171 3

Амимур

Снимка Архив

Сами Амимур, един от терористите, убили 90 души в зала «Батаклан».

Сами Амимур, един от нападателите в зала "Батаклан" на 13 ноември, взривил се при щурма на елитен полицейски отряд, легално се е обучавал да стреля във Франция, съобщи в. "Монд".

На Амимур е било издадено разрешително от Френската федерация по стрелба - за сезона 2011/2012 г., с номер 82475196. Освен това той е имал членска карта от Националната асоциация по стрелба при полицията (ANTP) – е един от основните клубове по този спорт в парижкия регион, в който сега участват 2350 души.

Следователи от контраразузнаването са открили "хобито" на Амимур, когато той бил арестуван през октомври 2012 година. Тогава той се опитвал да замине за Йемен или граничните райони на Пакистан и Афганистан, за да се сражава в джихад.

На времето той бил проучен, съден и поставен под специален надзор. Но през 2013 г. успял да се измъкне и заминал в Сирия.

Един от обвинените заедно с него, някой си Шараф, го насочил да се включи в (ANTP). Запазени и записи за някои от тренировките на джихадиста. Например, на 29 март 2012 г. той стрелял пистолети от две различни марки, както и с пушка.

По времето, когато е кандидатствал за членство в асоциацията Сами Амимур имал чисто съдебно минало, а за плановете му да замине знаели само малцина от близките му. Нямало пречка да го приемат.

Пред следователите от контраразузнаването той обяснил интереса към стрелбата с това трябвало да може да се защити „от евентуален нападател, ако се намира в страна във война.”

Но пред магистратите той обяснява „спортния” си интерес с невинни мотиви. В един разпит на 24 януари 2013 г. Амимур обяснява как от малък имал интерес към стрелбата, обичал видеоигри и бил на 14 години, когато за първи път ходил на лов с чичо си в Сенегал.

От друга страна днес в Париж започва процес против 7 души, създали мрежа за изпращане на джихадисти към Сирия, съобщи TF1. Главният обвиняем отсъства. Това е 35-годишният Салим Бенгхалем, издирван в цял свят, включително по искане на САЩ.

Бенгхалем, който е в Сирия, вероятно в Рака, е смятан за джихадист № 1 във Франция. Освент това той е един от палачите на «Ислямска държава».

Предполага се, че същият терорист заедно с Мехди Немуш (французин от алжирски произход, арестуван по-късно в Марсилия) е извършителят на нападението против еврейски музей в Брюксел на 24 май м.г., при което бяха застреляни четирима посетители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!