Quantcast

Ислямска държава обяви убийците на 14 души в САЩ за свои последователи

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2015 в 14:54 4947 4

Ташфин Малик

Снимка ФБР

Ташфин Малик

"Ислямска държава" обяви в събота, че съпрузите, които убиха 14 души в Калифорния са нейни последователи.

По-рано ФБР обяви, че разследва случая като "терористичен акт".


Изявлението на групировката дойде чрез радио предаване три дена след като родения в САЩ Саид Фарук (28 г.) и съпругата му Ташфин Малик (29 г.), от Пакистан, извършиха нападение над социална служба в Сан Бернардино, на около 100 км източно от Лос Анджелис, по време на парти, като убиха 14 души и раниха 21 души.

Двамата бяха убити при престрелка с полицията.

Американски правителствени източници, цитирани от Reuters, заявиха, че Малик и съпругът й вероятно са се вдъхновили от Ислямска държава, но няма доказателства, че нападението е било ръководено от групировката, нито дори, че в организацията са знаели за двамата нападатели.

Партито, което двойката нападна, е било за работници в същата държавна социална агенция, която е осигурила работа на Фарук.

Саид Фарук

Ако се докаже, че масовото убийство от началото на декември е работа на хора, вдъхновени от ислямистки бойци, както подозират разследващите, това ще го превърне в най-смъртоносната атака в САЩ от атентатите на 11 септември 2001 година, отбелязва Reuters.

"Двама последователи на "Ислямска държава" нападаха център в Сан Бернардино в Калифорния преди няколко дни", обяви групировката по радиото в събота.

Изявлението дойде ден, след като Фейсбук потвърди, че коментари, прославящи ИД, са били публикувани по време на масовата стрелба чрез акаунт в социалната мрежа, създаден от името на Малик.

Междувременно, американският президент заяви в седмичното си обръщение днес, че САЩ „няма да бъдат тероризирани“ и повтори призова си за мерки за затягане на контрола над оръжията.

"Напълно възможно е тези двама нападатели да са били радикализирани за извършването на този акт на терор. Ние знаем, че „Ислямска държава“ и други терористични групировки активно окуражават хората – по света и в страната ни – да извършват ужасни насилствени действия, често като вълци-единаци. Всички ние – правителство, силите на реда, общности, религиозни лидери – трябва да работим заедно, за да попречим хората да стават жертви на тези омразни идеологии", каза още той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2015 в 19:22

Е добре де, аз ли не съм добре или американците.Как може индивидите от снимките по-горе да живеят спокойно в Кравария,а българите да ходят на интервю за визи?

05.12 2015 в 18:13

.

Тая само на мен ли ми прилича на Белослава ?

05.12 2015 в 17:15

Е то вече като са мъртви, няма как да станат и да обявят, че са или не са от ИД, много удобно за уродите, които ги обявиха за свои 3 дни след като се увериха, че са застреляни!

05.12 2015 в 16:04

Е то и аз да съм жена и да изглеждам така, и аз ше мразя целия свят,човек....