Нападателката от Калифорния се е клела във вярност на „Ислямска държава“

OFFNews 04 декември 2015 в 21:24 4425 1

Снимка Twitter

Нападателката от Сан Бернардино в Калифорния Ташфин Малик вероятно се е клела във вярност на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади, съобщиха световни агенции, позоваващи се на американски правителствени източници.

Според източниците Малик се врекла във вярност чрез пост във Facebook от акаунт на друго име. Постът бил публикуван в деня на нападението.

Съпругът ѝ Саид Ризван Фарук пък е използвал социалните мрежи за връзка с екстремисти, които са били под наблюдение от ФБР.

27-годишната Ташфин Малик и съпругът ѝ – 28-годишният Саид Фарук, нападнаха социална служба в Сан Бернардино, като убиха 14 души и раниха 21 души.

Двамата са носели 1600 патрона, когато полицията ги е застреляла в джипа им, съобщиха от полицията. Освен това в дома им са намерени 3000 патрона, 12 тръби-бомби и стотици средства за изработване на самоделни взривни устройства.

Не се знае дали Фарук и съпругата му са се стремели да убият конкретен човек Нападението им е било планирано, но засега мотивите за него са неизвестни.

Разследващите стрелбата проверяват дали нападателят Саид Фарук се е карал със свой колега, който говорел за "присъщите опасности от исляма".

Според властите нападението може да е било вдъхновено под някаква форма от групировката "Ислямска държава", но няма доказателства тя да го е организирала.

Малик е родена в Пакистан, след което се е преместила в Саудитска Арабия, където се омъжила за Фарук. Мъжът пък е роден в САЩ в семейство на пакистански имигранти. Двамата имат шестмесечна дъщеря. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!