Никакво училище след 6. клас! Талибаните продължават да спират момичетата в Афганистан от образование

OFFNews 11 май 2023 в 11:12 1049 0

Момичета в Афганистан

Снимка Pixabay

Момичета от Афганистан

Момичетата в Афганистан все още нямат достъп до образование заради условията в страната. Това заяви министърът на образованието на талибаните Хабибула Ага по време на откриването на религиозно училище в североизточната провинция на страната Панджшер, предаде БТА.

Талибаните превзеха афганистанската столица Кабул на 15 август 2021 г. Тогава те въведоха строги закони, част от които е ограниченият достъп до образование и работни места за момичета и жени, като тези, които остават в управляваните от талибаните училища, са обучавани да изповядват крайни възгледи за религията.

Поемайки властта в свои ръце, талибаните фундаментално трансформираха страната и миналата седмица министерството прекрати дейността на всички училища, които се управляват от неправителствени организации, в провинциите Кандахар и Хелманд. Момичетата нямат право да ходят на училище след шести клас.

Възпротивилите се на това решение биват арестувани под различен претекст. Деецът Матиюлах Веса беше задържан за развиване на "подозрителна" дейност. Той подкрепяше правото за образование на момичетата, особено в отдалечените части на страната, чрез мрежа от активисти.

Международната общност реагира на ограничените женски права в Афганистан, но талибаните не са се ангажирали да отворят училищата за момичета. Никоя държава в света не е признала управлението им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови