Няма пари в бюджета. Отложиха демонтажа на паметника на Леонид Брежнев в родния му град Камянске

OFFNews 09 януари 2023 в 15:26 3280 1

Паметник на Брежнев

Снимка ИА Новороссия

Според "Левада" руснаците смятат Леонид Брежнев за най-добрия съветски ръководител за всички времена.

Събарянето на паметника на бившия лидер на Съветския съюз Леонид Брежнев в родния му град Камянске (Каменское), бивш Днепродзержинск, се отлага за след войната, реши Каменският градски съвет, след като се оказал, че в градския бюджет не са предвидени средства за демонтажа, съобщи изданието „Днипровска панорама“.

Градският съвет обяви, че няма да разглежда повторно до приключване на войната въпроса с премахването на паметника, който изобразява генералния секретар на КПСС с любимите му ордени.

„Демонтажът на бюста на Леонид Брежнев изисква допълнително финансиране, но в периода на военно положение разходите от градския бюджет са насочени предимно към създаване на условия за навременна и бърза реакция на нуждите от финансова подкрепа за мерки за териториална отбрана, защита на безопасността на населението и осигуряване на поминъка му, функциониращ публичен сектор, комунални услуги“, се казва в писмо на първия заместник-кмет Александър Чернишев, цитирано от сайта на НПО „Декомунизация.Украйна“.

Бюст-паметника на Брежнев, който управлява Съветския съюз в продължение на 18 години, трябваше да стане още през 2016 година в рамките на декомунизацията, но не беше сред първите задачи на местните власти. Остарелият и болен Леонид Илич се превърна в символ на застоя в Съветския съюз и на сериозната икономическа и социална разруха, но въпреки това изследване на общественото мнение на центъра „Левада“ в Русия през 2013 година показа, че руснаците го смятат за най-добрия държавен глава на СССР за всички времена.

За жителите на Камянске Брежнев е най-известният в света техен съгражданин, макар мнозина да се ядосват, че най-известен техният градски станал с така наречената „тройна брежневска“ – целувката, с която го запомнил целия свят – два пъти по бузите и веднъж по устата. Понякога Брежнев се поувличал – така било, когато разцелувал пристиналия в СССР комунистическия лидер на Югославия Йосип Броз Тито. След приветствената целувка Тито се оказал с травмирана устна. Най-известната му целувка пък е с лидера на ГДР Ерих Хонекер, увековечена на графити на Берлинската стена и наречена „дружба на народите“.

По-хладни били отношенята на родения в Камянске държавник с американските президенти – от тях успял да целуне по устата само Джими Картър. Не го допуснал до устните си румънският диктатор Николае Чаушеску, който бил маниак на тема лична хигиена, както и Маргарет Тачър, която пък обяснила отказа с английската култура и сдържаност. За да не се целува с големия брат от Москва, на слизане от самолета кубинският лидер Фидел Кастро се появявал срещу Брежнев с пура в устата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

09.01 2023 в 15:57

Чушкопекът е най-значителното откритие на 20 век за българите, най-добрият филм е "Време разделно" и прочие, защо за рашняците Леонид Илич най-добрия държавен глава на СССР за всички времена?!
Питам аз и отговор не искам...