НАТО: Путин не успя да ни раздели, следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши

Ангел Марковски 04 март 2022 в 16:04 5648 5

Снимка nato.int

генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши - с повече смърт, страдание и разрушение, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на външните министри от алианса в Брюксел, посветено на руското нахлуване в Украйна.

Президентът (Владимир) Путин не успя да ни раздели. Поуката е, че е необходима стратегическа съпричастност в НАТО, добави той.

Столтенберг уточни, че е решено самолети и войски на НАТО да не влизат в Украйна, защото иначе жертвите биха били дори повече. По неговите думи хиляди военни от пакта са изпратени по източния фланг, за пръв път са разгърнати силите за бързо реагиране, в готовност са 130 изтребителя и над 200 военноморски кораба и може да се предприемат допълнителни и значителни мерки при нужда.

Призоваваме президента Путин незабавно да спре тази война, да изтегли всичките си сили от Украйна без условия и незабавно да се върне към дипломацията, заяви Столтенберг. Това е войната на президента Путин - той я избра и планира, и я предприе срещу мирна страна. Това е най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия. Русия води брутално и непредизвикано нахлуване, което НАТО и целият свят осъждат, посочи генералният секретар.

От месеци предупреждаваме, че президентът Путин се готви за нахлуване, затова положихме неуморни усилия за постигане на дипломатическо решение. Имаме отговорност конфликтът да не прехвърли границите на Украйна, защото ще стане по-опасен и опустошителен. Изправени сме пред заплахата от дългогодишен конфликт, предупреди Столтенберг.

Той отчете, че руските военни нападат градове и унищожават болници, училища, жилищни квартали, предприемат безотговорни действия около атомни централи и действията им водят до много жертви и ранени. Путин напълно подцени способността за отговор на украинските въоръжени сили, посочи генералният секретар.

По неговите думи съюзниците са обсъдили днес осигуряването на допълнителна помощ за Грузия и Босна и Херцеговина. Той отбеляза, че Швеция и Финландия вече са част от съгласуването на действията, свързани с войната в Украйна.

В днешното заседание с видеовръзка участва също украинският външен министър Дмитро Кулеба. По-късно днес Столтенберг и външните министри от ЕС, САЩ, Великобритания, Канада и Украйна ще участват в ново извънредно заседание, свикано от върховния европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

4

Сплоти ни ама има идиоти в страната ни дето вярват на Лилипута. Това трябва да стане наказуемо.

3714

2

GB

04.03 2022 в 18:10

Дори успя да ни сплоти още повече!