НАТО прие план при евентуално руско нападение, Москва реагира остро

OFFNews 22 октомври 2021 в 18:55 1953 1

Снимка Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров (отляво) се среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг (отдясно) във Вашингтон.

НАТО прие план за противодействие на евентуално руско нападение, предаде Ройтерс.

Министрите на отбраната от НАТО са приели тайна стратегия, която развива значително по-далеч съществуващите регионални планове за отбрана.

Секретен документ задължава натовските държави да се подготвят за възможни едновременни атаки в Балтийско и Черно море, при които могат да бъдат използвани и ядрени оръжия.

Западни представители коментират пред Ройтерс, че не очакват нападение от Русия, но смятат, че е нужно да вземат мерки в отговор на новите руски оръжейни системи.

Междувременно руският зам.-министър на външните работи Александър Грушко обвини НАТО, че се опитва да превърне Черно море в арена на конфронтация, в интервю за телевизия “Русия 24”.

Грушко каза, че Москва наблюдава активността на НАТО в България и Румъния. Според него НАТО вече е превърнало Балтийско море в арена на военно съперничество и в момента смята да направи същото с Черноморския регион.

"Това е много опасен път, който увеличава риска от военни инциденти и ескалация", категоричен е Александър Грушко. 

Той допълни, че не би трябвало да има проблем с телефонните разговори между представителите на Русия и НАТО, но в същото време изтъкна, че нормалното дипломатическо общуване е невъзможно на фона на неприятелските действия спрямо Москва. 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров на свой ред заяви, че от началото на ноември Русия ще затвори постоянното си представителство в Брюксел и представителството на НАТО в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

23.10 2021 в 10:55

Не знам защо са тия селски игри, при които НАТО изнудва малките страни като България да купуват ненужно им оръжие на тройна цена (задължително от хегемона)? И защо Русия играе лошия в същата пиеса по собствена воля? Нима няма да е по-лесно руснаците да кажат точно и ясно, при монтиране на установки годни за изстрелване на ядрени оръжия на по-малко от 1000км от границата ни, залагаме в "мъртвешката ръка" координатите на установката и всички главни градове на страната "гостоприемник", които гарантирано ще бъдат ударени с 50кт ядрени бойни глави, с носител хиперзвукова ракета. Тогава местните ситни васали одма ще бъдат изгонени от собствените си народи.