НАТО и ООН заседават извънредно заради Украйна

OFFNews 04 март 2014 в 07:31 5056 19

НАТО

Извънредни заседания на НАТО и ООН ще се проведат днес, като основната тема на разговорите ще бъде обтегнатата обстановка в Украйна.

Заседанието на постоянните представители на НАТО е свикано по искане на Полша, съгласно Чл. 4 от Договора на алианса. По инициатива на Русия е свикана извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Темата и на двете срещи ще бъде обстановката в Украйна.

Заедно с това, днес в Киев се очаква да пристигне държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Вчера комитетът на министрите към Съвета на Европа, където участват Русия и Украйна, проведе спешна среща. Според информация от дипломатически източници на Би Би Си срещата е била изключително напрегната.

В понеделник разговори имаше и в Съвета по външна политика на ЕС. Външните министри на страните-членки решиха да замразят дипломатическите отношения на ЕС с Русия, докато обстановката в Крим не се нормализира. Санкцията на ЕС обаче не трогна постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, според когото предупрежденията са силни на думи, но не и на практика.

"С изненада открих, че в списъка на ЕС с "наказателни" мерки срещу Русия присъства замразяването на преговорите за визовия режим. Мога да кажа, че те и без това са замразени и то повина на ЕС", посочи вчера Чижов.

Междувременно вчера президентът на Украйна Александър Турчинов призова за пореден път Русия да преустанови действията си спрямо Крим.
"Обръщам се към ръководството на Руската Федерация. Прекратете агресията, провокациите и пиратството. Това са престъпления и вие ще отговаряте за тях", са били думите на Турчинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!