Европа раздвоена в позицията си спрямо Русия

OFFNews 03 март 2014 в 17:34 6242 25

Централата на Европейската комисия

Извънредна среща за Украйна провеждат външните министри на Европейския съюз днес. Общата позиция на 28-те държави ще бъде обявена по-късно тази вечер. Скоро ще бъде свикана и извънредна среща на върха на лидерите на страните-членки, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Не се очаква Евросъюзът да последва примера на САЩ и да отправи заплахи към Русия за изолация и санкции. По данни на ЕК Русия е третият търговски партньор на Съюза с търговско салдо от над 300 милиарда евро годишно. Европейските държави са разделени в отношението си към действията на Русия в Украйна.

Някои страни като Германия, Италия, Белгия са привърженици на поддържането на диалог с Москва, докато други - като Великобритания и Полша, са за наказателни мерки.

„Свиках тази извънредна среща на външните министри заради много, много големите ни притеснения за ситуацията в Украйна. Ние трябва да обсъди ескалацията на напрежението. Ще обсъдим общо предложение за политическо решение и ще изразим подкрепа за народа на Украйна”, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Докато траеха дебатите, пред сградата на Еврокомисията в Брюксел активистки на "Фемен" протестираха голи срещу руския президент Владимир Путин. Белгийската полиция арестува младите жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!