Нашенецът Влад Тенев пред Конгреса на САЩ: Извинявам се

OFFNews 19 февруари 2021 в 11:33 4732 0

Снимка youtube

Роденият в България главен изпълнителен директор на онлайн платформата за инвестиции "Робинхуд", Влад Тенев, се извини на потребителите за решението да бъдат наложени търговски ограничения върху акциите на "Геймстоп", предадоха световните медии, цитирани от БТА. 

Тенев, както и други ключови фигури в драмата с "Геймстоп" бяха изслушани от конгресмени в Камарата на представителите на САЩ, обезпокоени от това, че макар инвестирането да става все по-достъпно, големите играчи на Уолстрийт все още оказват доминиращо влияние. 

Цената на акциите на "Геймстоп" падна с 1600 процента през януари, преди да скочи рязко. В драмата бяха въвлечени огромни хеджфондове, управителният съвет на социална медия и обикновени инвеститори, стремящи се да се възползват от борсовата истерия.

Тенев защити компанията си от обвиненията, че са действали в полза на големите си клиенти с въведените на 28 януари ограничения и са ощетили дребните си инвеститори. Тогава "Робинхуд" блокира за няколко дни възможността потребителите им да купуват акции на "Геймстоп" и още няколко компании.

Той каза, че "Робинхуд" е наложила търговски ограничения единствено за да изпълни капиталовите изисквания, установени от регулаторите. Въпреки това той се извини на клиентите на "Робинхуд".

"Въпреки безпрецедентните условия на пазара през януари, в края на краищата, това, което се случи, е неприемливо за нас. Извинявам се на нашите клиенти и, моля ви, знайте, че правим всичко по силите си, за да гарантираме, че това никога повече няма да се случи", заяви Тенев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови