Напрежението между Сирия и Турция ескалира след сваления хеликоптер

Вероника Шербанова 17 септември 2013 в 16:08 2462 0

Напрежението между Турция и Сирия се засилва
Напрежението между Турция и Сирия се засилва

Турция и Сирия си размениха обвинения заради сваления от турските власти сирийски боен хеликоптер МИ-17, съобщи БНР.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу обяви, че причината за свалянето на хеликоптера била, че от него хвърляли бомби срещу цивилното население.

От своя страна, сирийските власти заявиха, че бойният хеликоптер е изпълнявал разузнавателна мисия и случайно е навлязла в турското въздушно пространство. От Турция са действали прибързано и са свалили хеликоптера докато се е връщал, вече на сирийска територия, посочиха те.

Според турски източници обаче истинската причина за свалянето на хеликоптера е отмъщение заради сваления миналата година от Сирия турски изтребител Ф-16, при което загинаха двама турски пилоти.

Хеликоптерът беше свален вчера до сирийския град Латакия близо до границата с Турция, който се намира под контрола на опозиционната Свободна сирийска армия.

Според опозиционерите в хеликоптера са се намирали трима души. Двама от тях са загинали, а третият е катапултирал и по-късно е бил пленен от тях.

Турският външен министър обясни, че не очаква ответна реакция заради сваления хеликоптер, като заяви, че „турската армия е приведена в бойна готовност и е готова да отговори на всеки насрещен удар от сирийска страна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки