Нападателят в Белгород се предаде и освободи заложниците (видео)

OFFNews 21 април 2014 в 13:34 3725 0

Въоръжен мъж взе 4-ма заложници в руска банка

Мъжът, взел заложници в клона на лишената от лиценз банка "Западный" в град Белгород, доброволно предаде оръжието си срещу гаранция, че ще му бъдат изплатени вложените в банката спестявания, предаде РИА Новости.

Малко преди да се предаде нападателят Алексей Вдовин освободи касиера на банката.

По-рано бе съобщено за трима заложници. Нападателят каза пред преговарящите, че не желае на нарани никого, а иска да си върне парите.

Началникът на Областното управление на МВР на Русия заяви, че полицията не смята случая в белгородската банка за вземане на заложници. 

Нападателят се съгласи да предаде оръжието, след като получи уверение, че ще му бъдат изплатени всички спестявания в закритата вече банка, след като Централната банка на Русия отне лиценза ѝ. Според различна информация мъжът имал на влог между 20 и 25 млн. рубли. 

Лицензът на банка "Западна" бе отнет заради недостоверна отчетност и провеждането на високорискова кредитна политика, съобщи пресслужбата на Централната банка на Русия. Вложителите в банката ще могат да си върнат не повече от 700 000 рубли.

ъм 1 април 2014 г. банка "Западна" бе на 142 място в банковата система на Русия по активи. Тя е основана през 1993 г. Най-голям акционер до миналата година бе бизнесменът Дмитрий Леус, който през октомври 2013 г. продал своя дял на друг акционер - Александър Григориев. Председател на съвета на директорите на банката е бившият депутат от КПРФ Владимир Семаго.

Точно преди година, на 22 април 2013 г., в Белгород стана друга трагедия - Сергей Помазун застреля на улицата шестима души. В момента Помазун излежава доживотна присъда.

Руската телевизия Lifenews излъчи пряк телефонен разговор между Генади Вичерек, приятел на Алексей Вдовин. От разговора става ясно, че похитителят е позволил на приятеля си да влезе при него в банката и да разговарят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови