Намериха 22 килограма пластмаса в труп на бременен кашалот в Италия

OFFNews 02 април 2019 в 14:11 2636 0

Снимка CNN

Труп на бременен кашалот бе намерен в Сардиния, Италия миналата седмица, след като бе изхвърлен от водата на брега.

От Министерството на околната среда в Италия съобщават, че в стомаха на морския бозайник са намерени 22 килограма пластмаса и мъртъв плод.

Пред Си Ен Ен Лука Биттау, президент на групата „SeaMe”, казва, че в тялто са намерени торби за боклук, риболовни мрежи, кабели, тръби, торба в течност за перални машини и др. Все още те идентифицират марките и баркода на продуктите, намерени в стомаха на кашалота.

Съобщава се още, че плодът е бил в напреднал стадий. Животното е било около 8 метра.

Причината за смъртта ще бъде известна след хистологични и токсикологични изследвания, проведени от ветеринарни лекари в Падуа, Северна Италия.

Серхио Коста, италианският министър на околната среда, заявява във Фейсбук пост : "Има ли все още хора, които казват, че това не са важни проблеми? За мен те са и те са приоритет."

„През последните години използвахме „комфорта“ на обекти за еднократна употреба по безгрижен начин и сега плащаме последствията. Всъщност животните, преди всичко са тези, които ги плащат“, продължава той.

Коста се позова на неотдавнашното одобрение от Европейския парламент на закон, забраняващ до 2021 г. широк спектър от пластмасови изделия за еднократна употреба , като сламки, прибори за хранене и др.

"Италия ще бъде една от първите страни, които я прилагат", обещава той и добавя, че войната срещу пластмасата за еднократна употреба е започнала и няма да се спре до тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови