Най-малко седем жертви на циклона „Ксавер“ в Северна Европа

Вероника Шербанова 06 декември 2013 в 15:52 2511 0

Бурята
Бурята "Ксавер" в Германия, Снимка: Reuters

 

 

Шестима души станаха жертва на циклона „Ксавер“ в Северна Европа. Десетки полети са отменени, а стотици хиляди домакинства са без ток, съобщи Би Би Си.

Трима души загинаха в Полша в петък, след като дърво падна върху лек автомобил, в който са се намирали четирима души.

Скоростта на вятъра в страната достигна 37,5 метра. Силният вятър събори десетки дървета и много покриви на къщи. Най-малко 400 000 домакинства останаха без ток, след като силният вятър прекъсна електропроводи.

Редица летища отмениха полети заради силния вятър.

Двама души са загинали във Великобританияи по един в Швеция и Дания.

Около 10 000 домакинства в източната част на Великобритания бяха евакуирани. Скоростта на вятъра в Шотландия достигна 228 км/ч.

На Темза е задействан огромен бент, който предпазва Лондон от високите приливни вълни. Свикан е и комиетът за работа при извънредни обстоятелства.

Циклонът парализира германските провинции Хамбург и Шлезвиг-Холщайн. Сериозна е обстановката и в Бремен, Долна Саксония и др.

Ветровете достигнаха 155 км/ч. Нивото на река Елба се повиши и водата заля редица улици в Хамбург. Водата е надхвърлила 6 метра и ситуацията остава опасна, въпреки че мерките за сигурност са предвидили ниво на водата до 7,5 метра.

Летищата в Хамбург, Хановер и Бремен отмениха десетки полети и на практика не работят. В същото време паднали от бурята дървета са блокирали редица железопътни линии. Голяма част от училищата са затворени.

Повече от 7000 души останаха без ток в Литва, а над 10 000 души – в Чехия. Спряно е движението на плавателни съдове в Клайпеда в Балтийско море заради вълни, достигащи 5 метра височина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков