Най-богатият румънец отива в затвора

OFFNews 03 април 2015 в 12:55 6233 8

Йоан Никулае

Най-богатият човек в Румъния - милиардерът Йоан Никулае - отива в затвора за две години и половина заради незаконно финансиране на президентската предизборна кампания от 2009 г., съобщава AFP.

Решението на Апелативния съд в Букурещ е окончателно. 

Заедно с Никулае е осъден и бившият функционер на Социалдемократическата партия на Румъния Георги Станку. Той е получил от бизнесмена 1 млн. евро за изборната кампания на лидера на партията Мирча Джоана, който тогава загуби изборите от Траян Бъсеску.

В замяна на парите, Никулае е поискал при победа Джоана да назначи в Министерство на икономиката негови приближени, които да лобират за негови проекти и да работят в полза на бизнеса му. Парите е трябвало да бъдат прехвърлени чрез плащания на участващи в кампанията фирми, но в крайна сметка общо 150 хил. евро са били платени от Никулае.

60-годишният Никулае е собственик на агропромишлената и финансова група „ИнтерАгро", която работи в сферата на селското стопанство, химическата промишленост, туризма и енергетиката. През 2014 г. тя затвори много от торовите си заводи заради повишаването на цените на природния газ. Никулае обвини за това правителството на страната, което следва предписанията на Международния валутен фонд (МВФ) за либерализацията на енергийния сектор.

Бизнесменът е разследван и за още няколко случая, свързани доставки на държавен природен газ на частни фирми на цени, които са по-ниски от пазарните.

Състояние на Никулае се оценява на 1,1 млрд. евро. Миналата година той оглави класацията на списание "Forbes" на най-богатите хора в Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!