Над 120 хил. души са евакуирани заради наводнения в китайската провинция Шанси

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2021 в 16:16 1121 0

Снимка pixabay

Повече от 1,76 милиона души са били засегнати от наводненията в северната китайска провинция Шанси, пише Би Би Си, позовавайки се на местни медии. 

Поройните дъждове миналата седмица са довели до образуването на свлачища и срутването на къщи в повече от 70 района в провинцията.

Над 120 000 души са били разселени, а над 17 хил. домове в Шанси са били напълно разрушени, заявиха местните власти. Китайската метеорологична служба твърди, че обилните валежи възпрепятстват работата на екипите, борещи се с наводненията.

Според изданието Global Times четирима полицаи са загинали в свлачище. Информация относно други пострадали не е обявена. 

Спасители в провинциалната столица Тайюан са използвали мегафони, за да успокоят блокираните от водата граждани: "Дръжте децата над главата си, възрастните и жените имат предимство. Не се паникьосвайте, всички ще бъдат спасени." 

Наводненията в Шанси се случват три месеца след тези в провинция Хенан, където броят на жертвите надхвърли 300 души. 

Средно нивото на валежите, отчетено миналата седмица, е 185,6 мм на квадратен метър. 

Ключов дял в икономиката на провинция Шанси заема производството на въглища. Заради обилните валежи китайското правителство е спряло дейността в мините и химическите заводи. Освен това се е регистриран и недостиг на електричество заради прекъснатото електрозахранване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови