Наборник се обеси, за да не отиде в Украйна: Не искам чужда кръв по ръцете си

OFFNews 15 февруари 2023 в 14:45 9184 2

войник
Руски войници.

Жителят на град Печора, Коми, Сергей Гридин, се е самоубил във военното поделение в Московска област, в което е отбивал наборна военна служба, за да не бъде изпратен на фронта в Украйна, съобщава Медуза.

За първи път за това съобщава Телеграм каналът "Мобилизация. Новини. Какво да правим?". Близките на Гридин потвърждават пред 7×7 и "Сирена", че мъжът е бил 20-годишен.

Според канала "Мобилизация" Сергей Гридин се е обесил на 10 февруари на колан, който завързал за метална стълба. Не е уточнено къде точно се е случило това. Известно е, че Гридин е служил във военна част 11361, разположена в село Нахабино в Красногорския район на Московска област. От една от печорските общини съобщиха, че Гридин ще бъде погребан на 15 февруари.

"Мобилизация" публикува предсмъртното писмо на Гридин, в което той призовава да се заведе наказателно дело срещу командирите му за подстрекателство към самоубийство. Автентичността на представената бележка не е напълно потвърдена. Журналистите от 7×7 също са я получили. Двама близки роднини на Гридин разказват пред изданието, че почеркът в бележката много прилича на този на Гридин.

"Мобилизация" твърди, че колегите му са успели да снимат бележката, преди командирите да я отнемат. Тя не е включена в материалите за разследването.

В предсмъртното си писмо Гридин казва, че е бил "изпратен на ротационен принцип в Украйна", откъдето никой не се е върнал от неговата рота. Войникът казва, че е помолил командира си да го остави в поделението, след което командирът и сержантите започнали да го тормозят.

"Не искам да описвам насилието, което тези животни извършиха над мен, и няма да го направя, но не мога да живея с него", се казва в бележката. Войникът допълва, че е "взел решение да умре тук, в родината си, без чужда кръв по ръцете си".

"След Нова година той ни се обади и каза, че искат да го изпратят в Украйна. Но после се престори, че е шега. И както разбрахме сега, може би не е било шега", разказва сестрата на Гридин, чието име не се съобщава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

15.02 2023 в 17:00

Мобилизацията по принцип е едно чудовищно насилие над човека, защото не всеки става за войник и не всеки може и иска да воюва по най-различни съборажения. Затова са измислили професионалните армии, където отиваш по собствено желание и минаваш тестове за пригодност. Обаче в армии като руската се разчита явно все още на масовостта и там такива подробности нямат значение. Жалко за момчето, както и за тези сигурно вече над 300 хиляди от двете страни, загубили живота си в може би най-безсмислената война в по-новата история. Те всички тежат на съвестта на Путин, макар той със сигурност да няма такава. Но и неговият ред ще дойде да отговаря за безумствата си.

22548

1

dolivo

15.02 2023 в 15:21

еми... който е чувал за издевателствата в казармата в България... не е само слух

В Русия всичко е още по