Москва иска обяснение от Турция

Вероника Шербанова 11 октомври 2012 в 17:15 2380 1

Принудително приземилият се сирийски
Принудително приземилият се сирийски "Еърбъс". Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия поиска обяснение от Турция за приземения сирийски самолет, на борда на който е имало 17 руски граждани, сред които и деца. 

Служители на руското консулство и лекар не са били допуснати при руските пътници, съобщи говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Руснаците са останали на летището в продължение на осем часа, като не им е била осигурена храна, допълни Лукашевич.

Русия настоява, че турските власти не са дали никакви обяснения за действията си. Руските власти посочиха, че искат да бъдат взети мерки, за да бъдат избегнати подобни инциденти в бъдеще.

Турският външен министър заяви, че самолетът е приземен принудително заради информация, че на борда може да има оръжия.

Въпреки че при обиска такива не са открити, 12 контейнера от товара са конфискувани.

Турски медии съобщиха, че контейнерите са съдържали резервни части за военни радиостанции, а според някои – и части за ракети.

Задържаният товар не е с руски произход, каза днес завеждащата консулския отдел на руското посолство в Анкара Елена Кара-Сал.

Турският транспортен министър Бинали Йълдъръм обясни, че принудителното приземяване е било оправдано, защото е забранено на самолетите от гражданската авиация да превозват военни материали. За транспортирането им е необходимо предварително да бъде получено разрешение от турските власти, каза той. 

Йълдъръм съобщи, че Турция възнамерява и занапред да реагира по същия начин в подобна ситуация.

Сирийският министър на транспорта Махмуд Ибрахим Саид нарече принудителното приземяване на сирийския самолет „въздушно пиратство“ и заяви, че действията на турските власти противоречат на договорите за гражданска авиация.

Междувременно руският президент Владимир Путин отложи за неопределено време предвидената си за октомври визита в Турция. Това каза в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той не уточни какви са причините за решението на Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови