Турция приземи сирийски самолет

Лъчезар Вълев 11 октомври 2012 в 10:32 1536 1

Принудително приземилият се сирийски
Принудително приземилият се сирийски "Еърбъс". Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турски изтребители Ф-16 са принудили сирийски пътнически самолет да се приземи заради сигнал за съмнителна пратка на борда, предаде Би Би Си.

Самолетът, пътуващ от Москва за Дамаск с 35 пътници на борда, е бил прихванат поради опасения, че на борда му може да има оръжия.

„Имаме информация, че на борда на самолета има товар, неотговарящ на изискванията за гражданската авиация. Имаме право да проверяваме товара на самолета на основание международното право, ако той не е деклариран, това и правим. Ако на борда бъде открит забранен товар, ще бъде приложено международното право", обясни преди обиска турският външен министър Ахмет Давутоглу.

При обиска такива не са били открити. Въпреки това преди самолетът да излети за Дамаск, от него са били свалени  12 големи кутии с резервни части за военни радиостанции, а според някои - и части за ракети, пишат турски медии.

„Товарът ще премине експертиза и остава при нас. Решени сме да контролираме доставките на оръжия за режима, който убива свои граждани. Няма да приемем нашето въздушно пространство да се използва за това”, каза министърът.

Той подчерта, че Анкара смята сирийското въздушно пространство за несигурно и забранява да бъде ползвано от турските граждански авиокомпании. Турското въздушно пространство остава отворено за сирийската гражданска авиация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови