Московски съд отхвърли искането на ЕСПЧ Навални да бъде освободен

OFFNews 01 март 2021 в 11:33 1496 0

Снимка БТА/АР

Московският градски съд отказа да освободи Алексей Навални, отхвърляйки искането на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщи ТАСС. 

На 2 февруари Московският съд замени условната присъда на опозионния лидер Алексей Навални с ефективна присъда за срок от 3 години и 6 месеца, след което беше изпратен в колония.  Последваха призиви от редица западни лидери, правозащитни организации, както и призивът на ЕСПЧ Навални да бъде незабавно освободен. Тогава руското министерство по правосъдието определи искането като невъзможно.

Днес и Московският съд отхвърли искането на съда в Страсбург с аргумента, че "ЕСПЧ не е висшестояща съдебна инстанция за съдебната система на Руската федерация и няма право да дава на руските съдилища задължителни за изпълнение указания", както и че призивът на ЕСПЧ е "фактически обръщение към правителството на  Русия, а не към съдилищата". 

Московският градски съд не е установил нарушения на Конвенцията за правата на човека и основните свободи при замяната на присъдата на Навални от условна в ефективна. Според защитата на опозиционера при това са били нарушени член 6 (за правото на справедлив съдебен процес) и член 7 (за наказание, основаващо се изключително на закона).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!