Молдова обяви, че Русия провежда ''психологически операции'' в страната

OFFNews 24 февруари 2023 в 09:23 4088 0

Мая Санду, президент на Молдова

Снимка newsmaker.md

Мая Санду, президент на Молдова

Проевропейските лидери на Молдова отхвърлиха твърденията на Русия, че Украйна планира да атакува отцепилата се проруска територия на страната, и призоваха за спокойствие.

Руското министерство на отбраната твърди, без да разполага с доказателства, че украински диверсанти ще инсценират нахлуване в Приднестровието, преоблечени като руски войници, като претекст за украинска инвазия, пише Би Би Си.

От седмици Молдова предупреждава, че Русия подготвя заговор за завземане на властта.

Официалните лица отхвърлиха твърденията на Русия като "психологически операции", които са част от войната.

"Министерството на отбраната смята, че това е елемент от психологическа операция, а не реален план", заяви държавният секретар Валериу Мия.

Молдовският президент Мая Санду, която е на посещение в съседна Румъния, говори за предстоящи безпрецедентни предизвикателства пред сигурността.

"Някои искаха страната ни да падне и да инсталират в Кишинев марионетно правителство, поробено от интересите на Кремъл", каза тя.

Молдова не е част от НАТО, но през юни миналата година получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС в един и същи ден с Украйна. По-рано тази седмица молдовският лидер се срещна с президента на САЩ Джо Байдън, който обеща да подкрепи суверенитета на страната ѝ.

С население от едва 2,6 милиона души Молдова е една от най-бедните икономики в Европа и е силно засегната от войната в Украйна, припомня Би Би Си. Тя е изправена пред сериозна енергийна криза, тъй като енергийната ѝ инфраструктура датира от съветската епоха. Русия не само ограничи доставките на газ, но и атаките ѝ срещу украинската електропреносна мрежа имаха верижни ефекти.

На източния фланг на Молдова се намира тясна ивица, наречена Приднестровие, между река Днестър и границата с Украйна. Районът е с преобладаващо рускоезично население, което обяви независимост от Молдова през 1990 г., когато Съветският съюз се разпада.

Кратка война за границата завърши с прекратяване на огъня през 1992 г. и оттогава това състояние се поддържа от 1500 руски войници, разположени там

Веднага след като руските сили нахлуха в Южна Украйна преди година, имаше опасения, че ще се опитат да завземат Одеса и цялото крайбрежие до Приднестровието. Това не се случи, но това, за което лидерите на Молдова предупреждават сега, напомня за случилото се през април 2022 г.

Съобщено беше за серия от мистериозни експлозии, които според сепаратистките власти в Приднестровието са били насочени към щаба им за държавна сигурност и военно поделение. Тогава властите на Приднестровието също държаха отговорни украинските "инфилтрати". Киев обвини руските специални служби, като предупреди, че те се опитват да заплашват Молдова и да дестабилизират ситуацията.

По-рано тази седмица просепаратистки канал в социалните медии обяви, че е видял украинска военна техника на магистралата, свързваща Украйна с Молдова, но неубедителна снимка показа само няколко малки бронирани автомобила и украинско знаме.

Ръководителят на органа за поддържане на мира в Приднестровието Олег Беляков заяви, че сред населението няма паника, но предупрежденията на Русия "дават основания за сериозна загриженост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови