Многохиляден каталунски протест след 8-те ареста на министри

OFFNews 03 ноември 2017 в 08:00 2422 0

Хиляди каталунци протестираха срещу арестите на осем регионални министри. Представителите на регионалното правителство бяха задържани за подстрекаване към отделяне на областта Каталуния от Испания.

Министрите, които се явиха във Върховния съд на Испания вчера, са обвинени в бунт и злоупотреба с държавни средства. Прокурорите поискаха и Европейска заповед за арест, за да задържат избягалия от страната каталунски лидер Карлес Пучдемон, който не се яви в съда вчера, въпреки че бе призован. Пучдемон се крие в Белгия. Искането им включва също задържане на още шестима министри, които пренебрегнаха призовките си и не се явиха в съда. От съда съобщиха, че вероятно заповедта ще бъде издадена днес, предаде БНР.

Вчера хиляди хора се събраха пред сградата на каталунския регионален парламент в Барселона в знак на несъгласие с арестите. Мнозина носеха плакати с надписи "Свобода за политическите затворници".

Подобни протести имаше и в други каталунски градове.

Испания е обхватната от конституционна криза след провеждането на референдум за независимост на Каталуния на 1 октомври. Той бе обявен за противоконституционен от Конституционния съд, но това не попречи на регионалните лидери да го проведат и да обявят, че 90% от гласувалите 43% от каталунците искат отделяне от Испания. Миналата седмица испанският министър-председател Мариано Рахой отне автономията на Каталуния, наложи директно управление, уволни правителството, разпусна регионалния парламент и отстрани шефа на полицията. Той насрочи местни избори в областта на 21 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!