Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Мишена номер 1. Украинското разузнаване е получило подробната техническа документация на Кримския мост

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2022 в 20:02 44993 3

Кримският мост

Снимка Инфоцентр "Крымский мост"

Кримският мост беше обявен официално от украински военни за цел номер 1 след получаването на обещаното от Запада въоръжение.

Разузнаването на Украйна се е сдобило с пълната техническа документация по строителството на Кримския мост, съобщи Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна. В официалните профили на службата в социалните мрежи документът е пуснат със свободен достъп.

Документацията най-вероятно е част от тръжна процедура при строителството на моста и дава подробна представа както за релефа и геодезията на терена, върху който е вдигнато съоръжението, така и за техническите характеристики на самия мост, материалите от които е изграден, конкретните технически решения, които са приложени, електрическата система, системата за мониторинг, подстанциите, централния пункт за управление. Анализирани са потенциални опасности и начините за реакция при тяхното възникване, порядъкът на действие при терористични заплахи, отговорностите на различните лица, ангажирани с охраната и мониторинга на обекта.

Получените документи са подарък за украинските служби на фона на обявеното ден по-рано от генерал-майор от ВСУ Дмитрий Марченко, че Кримският мост остава мишена номер 1 на украинските въоръжени сили. Генералът, който през пролетта ръководи отбраната на Николаев участва в разговор на живо в „Крим-Реалии“, проект на Радио Свобода. На въпрос дали Кримският мост ще бъде една от целите на ВСУ след като Украйна получи от Запада обещаните ракетни установки за залпов огън, генералът отговори утвърдително:

„Да, на 100 процента. Това не е тайна нито за техните, нито за нашите военни. Нито за нашите цивилни, нито за техните. Това ще бъде цел номер 1 за поразяване. Като основно черво за доставка на резерви ние просто трябва да го изрежем. В момента, в който отрежем това черво, ще ги обхване паника. И, повярвайте, онези, които бягаха из Симферопол с руски флагове, ще получат бързо украински и ще тичат с тях. Ами, защото, населението там си е такова.“ – заяви генералът.

При обявяването на информацията за придобитата техническа документация военното разузнаване на Украйна не пропусна в познатия вече стил на пиарите му да иронизира Кремъл.

„В най-близкото обкръжение на Путин гарантират за сигурността на „Кримския мост“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърди, че руските военни напълно контролират ситуацията. Трудно е да се приемат за сериозни твърденията за сигурност от хора, които даже документацията на стратегически обект не са в състояние да опазят.“ - пишат в един от профилите на службата.

Русия започна да строителството на моста през Керченския проток след анексията на Крим. Пътното движение по него беше пуснато през 2018 г. , а железопътното движение - през 2019 г. През април 2022 г. Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, каза, че въоръжените сили на Украйна ще нанесат удар по Кримския мост, ако имат такава възможност. Кремъл нарече изявлението на Данилов "заплаха за терористична атака ".

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Виктор Андрусов каза тогава пък, че Кримският мост със сигурност ще бъде разрушен , "единственият въпрос е кога ще се случи това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3383

3

Moirae

18.06 2022 в 23:43

Дръжте го засега, че да има откъде да се приберат.

5995

2

AntiZ

16.06 2022 в 22:23

Помияр, бях на Малдивите и затова ме нямаше дълго!Гледам, още си над водата!Я нах*й!

-1608

1

Злотоку4е

16.06 2022 в 20:17

Къв мост? Русия има сухопътен достъп до полуострова. Ама щом сте реклиии