Милицията в Украйна може да стреля с бойно оръжие по протестиращите

OFFNews 20 февруари 2014 в 17:54 7286 17

Вътрешният министър на Украйна Виталий Захарченко

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко позволи на полицаите да използват бойно оръжие по време на сблъсъците с протестиращи.

Досега на органите на реда беше разрешено да използват оръжие само за самозащита.

Министерството на вътрешните работи неведнъж призоваваше протестиращите да преустановят незаконните действия. Предупреждавахме ги, че ще трябва да поемат отговорност пред закона. Призовавахме ги да не се подвеждат по действията на радикално настроени бойци. Но за съжаление никой не ни послуша, се казва в обръщението на Виталий Захарченко.

Днес беше открита стрелба по полицаи с бойно оръжие. С огнестрелни рани са приети в болници 29 полицаи, има и загинали, а общо жертвите са десетки. В плен са няколко наши служители, тъй като провеждахме охраната на обществения ред без огнестрелно оръжие, допълни министърът.

„Приемаме тези действия като явна агресия от страна на екстремистите, които се опитват да прехвърлят вината върху силите на реда, макар че на всички здравомислещи граждани отдавно е ясно, че силовите действия са провокирани от опозиционните лидери.

Те обясняват, че нямат връзка с радикалите, но самите те ги подстрекават към настъпление, а след това не могат да ги контролират. Примирието е нарушено, екстремистите продължават да нападат“, категоричен е Захарченко.

По моя заповед на силите на реда е раздадено бойно оръжие и то ще бъде използвано в съответствие със Закона за полицията.

По улиците загиват не само полицаи, но и мирни граждани. Започна погром в Киев и в западните области на страната. Престъпниците разрушават всичко наред, окупират учреждения и магазини, палят автомобили, административни и жилищни сгради. Лидерите на „Десния сектор“ подстрекават хората да се въоръжават и да блокират държавни учреждения, посочи той.

МВР призовава екстремистите да предадат доброволно оръжието си и да се върнат в рамките на мирния протест. А лидерите и представителите на опозицята, които могат трезво да преценят ситуацията, призоваваме да се разграничат от радикалите и да не ги подкрепят оттук нататък, казва още Захарченко.

„Милицията е въоръжен орган на изпълнителната власт и законът му позволява да използва сила, специални средства и оръжие. Няма нито една демократична страна, в която полицията би проявила такава толерантност и издръжливост.

Задачата на МВР на Украйна е да поддържа законността и милицията е способна да възстанови реда и спокойствието в държавата“, категоричен е министърът.

По време на сблъсъците между ремонстранти и спецчастите „Беркут“ днес загинаха 35 души, а 292 са приети за лечение в болници.

За последните дни в центъра на Киев са загинали над 60 души, като е възможно броят на жертвите да е много по-голям, обясни украинският омбудсман Валерия Лутковска.

Службата за безопасност на Украйна вчера вечерта взе решение за започване на антитерористична операция в цялата страна заради обострената ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!