Quantcast

Милицията в Украйна може да стреля с бойно оръжие по протестиращите

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2014 в 17:54 6481 17

Вътрешният министър на Украйна Виталий Захарченко

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко позволи на полицаите да използват бойно оръжие по време на сблъсъците с протестиращи.

Досега на органите на реда беше разрешено да използват оръжие само за самозащита.

Министерството на вътрешните работи неведнъж призоваваше протестиращите да преустановят незаконните действия. Предупреждавахме ги, че ще трябва да поемат отговорност пред закона. Призовавахме ги да не се подвеждат по действията на радикално настроени бойци. Но за съжаление никой не ни послуша, се казва в обръщението на Виталий Захарченко.

Днес беше открита стрелба по полицаи с бойно оръжие. С огнестрелни рани са приети в болници 29 полицаи, има и загинали, а общо жертвите са десетки. В плен са няколко наши служители, тъй като провеждахме охраната на обществения ред без огнестрелно оръжие, допълни министърът.

„Приемаме тези действия като явна агресия от страна на екстремистите, които се опитват да прехвърлят вината върху силите на реда, макар че на всички здравомислещи граждани отдавно е ясно, че силовите действия са провокирани от опозиционните лидери.

Те обясняват, че нямат връзка с радикалите, но самите те ги подстрекават към настъпление, а след това не могат да ги контролират. Примирието е нарушено, екстремистите продължават да нападат“, категоричен е Захарченко.

По моя заповед на силите на реда е раздадено бойно оръжие и то ще бъде използвано в съответствие със Закона за полицията.

По улиците загиват не само полицаи, но и мирни граждани. Започна погром в Киев и в западните области на страната. Престъпниците разрушават всичко наред, окупират учреждения и магазини, палят автомобили, административни и жилищни сгради. Лидерите на „Десния сектор“ подстрекават хората да се въоръжават и да блокират държавни учреждения, посочи той.

МВР призовава екстремистите да предадат доброволно оръжието си и да се върнат в рамките на мирния протест. А лидерите и представителите на опозицята, които могат трезво да преценят ситуацията, призоваваме да се разграничат от радикалите и да не ги подкрепят оттук нататък, казва още Захарченко.

„Милицията е въоръжен орган на изпълнителната власт и законът му позволява да използва сила, специални средства и оръжие. Няма нито една демократична страна, в която полицията би проявила такава толерантност и издръжливост.

Задачата на МВР на Украйна е да поддържа законността и милицията е способна да възстанови реда и спокойствието в държавата“, категоричен е министърът.

По време на сблъсъците между ремонстранти и спецчастите „Беркут“ днес загинаха 35 души, а 292 са приети за лечение в болници.

За последните дни в центъра на Киев са загинали над 60 души, като е възможно броят на жертвите да е много по-голям, обясни украинският омбудсман Валерия Лутковска.

Службата за безопасност на Украйна вчера вечерта взе решение за започване на антитерористична операция в цялата страна заради обострената ситуация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2014 в 12:45

Комунистическите задници във форума нещо се умълчаха, май чугунените им глави увряха, че нещо номерата в Украйна не минават и че скоро много комунистически боклук ще увисне по дърветата.

21.02 2014 в 10:18

Вината ВИНАГИ е на политиците! И е непростима.

21.02 2014 в 00:51

А Радата издаде обратна заповед - да се прекрати "антитерористичната" операция. В някои градове милицията направо минава на страната на опозицията.

Ще има още страшно много жертви. Накрая или страната ще се раздели на две части, или сегашното правителство ще бъде буквално избито.

20.02 2014 в 22:44

Тоя министър скоро ще търси политическо убежище в съветския съюз, иначе го чака ЛИНЧ!

20.02 2014 в 21:47

Нещо си нервно, вампирче! На 2 реда - 3 правописни грешки. Лошото за теб тепърва започва. Тъпанар си и няма де се сетиш, но велики хора са го изпяли: "Now you'll see, the dark side of me". Хайде, вампирясвяй, нощта е твоя!

20.02 2014 в 21:45

Който е тръгнал против народа, бял ден нее видял, и с тези така ще стане. Гледам че и тук са се намесили троловете. Ти dark, си някакъв изроден нещастник, дрънкаш по кумунистически, ама това ще ти остане. Не си намирате място от яд че, скоро и ние ще сменяме правителството.

20.02 2014 в 21:30

DARK , брутално първо видео , браво , наистина защо полицаите не отговарят на ударите .

20.02 2014 в 19:54

Закарай си платеният задник отатък атлантика :)Драскачите на реформаторският блок по нищо не се различавате от червените тролове!

20.02 2014 в 19:51

Eй, dark, що не си стоиш в дарка, откъдето си изпълзял, вампир нещастен! Може да използваш въоръжението си за нещо полезно - иди и се гръмни!

20.02 2014 в 18:51

Bastor уцели много грешен човек да му разправяш кое какво е. :)Имам CO2 пистолет за airsoft плюс електрически 1 АК-47 плюс една огромна електрическа винтовка SR-21 и не е като да не съм ги ползвал в игри.Нито една от тях не гърми!На CO2 оръжията можеш ясно да чуеш чаткането на металният затвор и почти никаква пукотевица!За сметка на това имам и газов пистолет да кажеш че са газови да ама да изръсиш тая глупост.

А второто оръжие незнам какви сачми те гонят като пича на едно място сменя пълнителя и ясно се виждат FMJ патрони там!И пак гърми а не пляка на CO2 газ!

Виж обаче пушките са въздухарки!Ама тях ги пропусна щото си трябва малко разбиране