Меркел: Няма да опростим и цент на Гърция

ОFFNews 09 юли 2015 в 20:04 18073 29

Снимка Reuters.

Ангела Меркел.

Ангела Меркел заяви по време на визитата си в Босна, че каквато и да било "подстрижка" на гръцкия дълг спрямо Европа е извън всякакъв въпрос, предаде "Ройтерс".

"През 2012 г. вече се сблъскахме с проблема на устойчивостта на дълга, разтегнахме падежите, издърпахме изискванията за разплащане на заемите по Европейския механизъм за финансова стабилност до 2020 г. Не ни е за пръв път да се занимаваме с устойчивостта на дълга. Веднъж вече казах, че класическата подстрижка е извън всякакво обсъждане за мен и мнението ми не се е променило от вчера до днес", заяви тя.

Въпреки това Меркел подчерта, че срещата на евролидерите в неделя ще има решаващо значение.

Междувременно президентът на европейския съвет се присъедини към идеята дългът на Атина да бъде преструктуриран като част от нов заем, ако страната се съгласи да направи реформи. Доналд Туск ще е начело на групата в неделя, която се надява да реши проблема на Гърция.

Според него гръцките предложения за реформи трябва да съответстват на предложенията на евролидерите за реконструиране на дълга, в противен случай нещата ще се въртят в омагьосан кръг.

Ако в неделя двете страни не се разберат, банките в Гърция са заплашени от банкрут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!