Според Меркел няма база за преговори с Гърция, Ципрас с ново предложение в сряда

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2015 в 22:25 6197 10

Снимка ТАСС

Гърция не представи днес обещаното ново предложение, върху което да стъпят преговорите с кредиторите. Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче обеща да обяви предложението си в сряда.

Все още няма база за нови преговори с Гърция. След изтичането на втората спасителна програма и след ясното „не“ на референдума няма ясни основания за възобновяване на преговорите, посочи германският канцлер Ангела Меркел, която се включи в извънредната среща на върха на лидерите на еврозоната в Брюксел.

Без солидарност, няма възможност за помощ. Без солидарност и реформи, пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен, категорична е тя.

Нашата цел е Гърция да остане в еврозоната, но за да се случи това, Атина трябва да представи сериозни и заслужаващи доверие предложения, подчерта Меркел, като допълни, че решенията трябва да бъдат взети още тази седмица.

В същото време новият гръцки финансов министър Евклид Цакалотос обяви, че има политическа воля от страна на еврозоната за нов шанс за Гърция.

Пред журналисти в Брюксел Цакалотос подчерта, че има напредък в преговорите. Запитан защо все още няма ново предложение от страна на Атина, той отговори: „Сложно е“.

Междувременно стана ясно, че Гърция е помоли Европа за временно решение за нуждите й от финансиране през юли, докато се намери дългосрочно решение на гръцката криза. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници.

Възможно е лидерите на еврозоната да се съберат на нова извънредна среща в неделя, ако кредиторите са удовлетворени от новото предложение на Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2015 в 11:17

Артелчик, за по-кратко що не поиска да си назначим Фюрер на ЕС?

08.07 2015 в 10:49

Реформи в Гърция, но реформи и в ЕС - защо Ципрас, като ляв политик, не поиска:
1.) За професионалния, икономически и политически провал НАМАЛЯВАНЕ на ЗАПЛАТИТЕ, ПРИВИЛЕГИИТЕ и ПРАВОМОЩИЯТА с 33%-67% и въвеждане на ЛИЧНА материална, криминална, образователна (ЛИШАВАНЕ от ПРАВО на носене на фалшиви и купени научни и образователни титли и/или упражняване на професия с доказана професионална негодност) ОТГОВОРНОСТ на обществените служители в ЕС, ЕЦБ и МВФ?!
2.) Поголовно и масово СЪКРЪЩАВАНЕ с НАМАЛЯВАНЕ на ПЪЛНОМОЩИЯТА на бюрокрацията на ЕС, ЕЦБ и МВФ, която днес е безотговорна, политическа безконтролна, изключително раздута, свръх-богато възнаградена, несменяема и недосегаема?!
3.) Единен Интернет-общодостъпен ЕВРО-РЕГИСТЪР на недобросъвестните обществени СЛУЖИТЕЛИ?!
4.) НОРМАТИВНИ ЛИМИТИ в лихвената и таксови политика на БАНКИТЕ, ФИНАСОВИТЕ и СЪДЕБНИТЕ ИНСТИТУЦИИ?!
5.) Единен Интернет-общодостъпен ЕВРО-РЕГИСТЪР на НЕИЗПРАВНИТЕ ДЛЪЖНИЦИ и ПРЕМАХВАНЕ на ДАВНОСТТА за невърнати кредити (наказание на кредитните милионери)?!
6.) Единна ЕДНАКВА Евро-пенсия за всеки гражданин на ЕС навършил 65 годишна възраст без бюрократични условия, като допълнителната пенсия да се получва от наследяемите ЛИЧНИ партиди от държавен и частен пенсионни фондове и каси?!
7.) Общо-европейски ЗДРАВЕН ФОНД отделно от личните партиди в държавните и частни здравни каси и фондове?!

08.07 2015 в 10:41

F1 не се тревожи. За година, повишение от 150%. Нормално е да има корекция, а най-вероятно е да падне с още 30% до изходните миналогодишни нива. Без драми.

08.07 2015 в 10:19

База за преговори има: Германия никога не си е плащала дълговете, защо Гърция да плаща своите ?
Самият размер на гръцкия дълг го прави икономически и математически неплатим в близките век-два.
Решението - сериозна редукция с над 30 -40 - 50 % и разсрочване. Или нулификация ! И продължаваме напред !

08.07 2015 в 10:15

Докъто всички гледат Гърция в китай незабелязано стават разни работи. За две седмици китайската фондова борса се срина с 30 %. Правителството направи всичко да предотврати срива, включително да спре предлагането на акции, но безуспешно. Странното е, че всички други показатели за за икономическата активност и печалбите почти не са мръднали.

Значи: Печалби има, но никой не иска да инвестира. Въпреки огромното количество свободни пари!?

Извод: В Китай знаят нещо, дето ние не знаем. Кой би си купил фабрика на 8 септември?

Гърция вече е без значение, видя се, че в криза ЕС е като пате в кълчища.
Еврозоната ще е първата организация, която ще се разпадне с гръм и трясък, само защото сме се запътили към нея.

08.07 2015 в 08:43

най доброто решение за Гръция?
бутайте всичко - еврозони, меркели, кредитори и есес-ове. ако тези които добутаха тази държава до фалит (за да я изкупят за стотинки) сега когато се оказва, номера не минава и че трябва да понесат част от кризата за служават да умрат в писъци. а тя, държавата Гърция ще оцелее както го е правила винаги!
големия проблем е за племето което населява земята на север от Гърция, вечени гъзолизци, предатели и нагаждачи.
гнус ме е че съм роден тука!!!

08.07 2015 в 04:44

Танте Меркел хич не го играе театър. Тя си гледа политиката. Театро ще стане, ако на немците им писне от гърците.

Немците не си поплюват, кажат ли никакви пари, не Танте, ами и дедо Боже не може да помогне на Гърция.

Нас ни остави, ние сме бедни, но от никой нищо не искаме и не се молим.

Но гърците са: храни куче да те лае. Неблагодарници. На това отгоре и ГОРДЕЛИВИ ПРОСЯЦИ...

08.07 2015 в 02:13

Точно пък виновниците за две световни войни и наследниците на Третия хилядолетен райх да са ПРОТИВ една държава като Гърция - страната в която възниква съвременната ДЕМОКРАЦИЯ, еми това звучи направо НЕЛЕПО. Омерзен съм.

08.07 2015 в 00:34

Танте Меркел,баста на халтураджийският ти театът!
Не си играй с гърците,защото отлично си запозната с "връщането" на националния дълг на Германия в миналия ХХ век.Знаем, че ти е много изгодно в момента да прибираш тлъста печалба от лихвите на гръцкия заем.Реструктурирането на кредитът им е готов!Стига хитлеристки пинизи!

07.07 2015 в 22:43

Меркел да насрочи референдум за помощ на "малаките".Ако може за пролетта на 2016-да уважим основателите на демокрацията!