Мегаскандал във Франция: Да има ли месо в училищните столове?

Ивайла Сопотенска 24 февруари 2021 в 10:55 4104 0

Снимка pixabay

Французите несъмнено са всепризнати за едни от най-добрите кулинари в света. Храненето е основна социална ценност за тази европейска нация и обядът заема специално място в сърцата и стомасите на французите. Обедната почивка и споделянето на храната с колеги, съученици и приятели е важен социален момент и в часовете между 12:30 и 14:00 дори магазини и аптеки почиват.

Затова и решението на кмета на Лион временно в училищата в града да се сервират само вегетариански ястия поради проблеми с доставката на месо, причинени от пандемията, доведе до яростни критики от министрите на земеделието и вътрешните работи.

На свой ред те бяха остро порицани от министъра на околната среда в необичаен проява на раздор в кабинета.

Позовавайки се на логистични проблеми, кметът от партията на еколозите Грегори Дусе, реши от понеделник на 29 000 ученици в Лион временно да бъдат предоставяни ястия без месо, като ще се сервират все пак яйца и риба.

"Това е абсурдно от хранителна гледна точка и скандал от социална гледна точка", заяви министърът на земеделието Жюлиен Денорманди пред радио RTL във вторник.

В своя публикация в Twitter в събота министъра на вътрешните работи (консерватор) Жералд Дарманен охули „скандалната идеология“ на градското управление на Лион.

"Освен че е неприемлива обида за френските фермери и месари, ясно е, че моралистичната и елитарната политика на Зелените изключват хората с ниски доходи. За много деца училищният стол е единственото място, където могат да ядат месо", каза той.

По време на посещение в училищен стол в град на крайбрежието на Атлантическия океан в понеделник министърът на околната среда Барбара Помпили похвали менюто от супа от тиквички, спагети с леща, моркови и домати, козе сирене и десерт от круши.

Тя каза, че съгласно новите правителствени политики училищата ще бъдат насърчавани да експериментират с ежедневна вегетарианска опция за меню и нарече дебата за менюто в Лион „праисторически“.

Природозащитниците твърдят, че за добива на месо се използва извънредно количество земя в сравнение с тази, необходима за отглеждането на растителните протеини и животновъдството влошава изменението на климата и обезлесяването.

По време на посещение във ферма във вторник Макрон, стъпвайки на пръсти, коментира въпроса, пледирайки за „разнообразен модел на хранене“ и „качествено месо“, произведено във Франция.

През последните години няколко френски министри на околната среда предложиха повече вегетариански варианти в училищните столове, но срещнаха силно противопоставяне от мощното френско земеделско лоби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови