Французите несъмнено са всепризнати за едни от най-добрите кулинари в света. Храненето е основна социална ценност за тази европейска нация и обядът заема специално място в сърцата и стомасите на французите. Обедната почивка и споделянето на храната с колеги, съученици и приятели е важен социален момент и в часовете между 12:30 и 14:00 дори магазини и аптеки почиват.
Затова и решението на кмета на Лион временно в училищата в града да се сервират само вегетариански ястия поради проблеми с доставката на месо, причинени от пандемията, доведе до яростни критики от министрите на земеделието и вътрешните работи.
На свой ред те бяха остро порицани от министъра на околната среда в необичаен проява на раздор в кабинета.
Позовавайки се на логистични проблеми, кметът от партията на еколозите Грегори Дусе, реши от понеделник на 29 000 ученици в Лион временно да бъдат предоставяни ястия без месо, като ще се сервират все пак яйца и риба.
"Това е абсурдно от хранителна гледна точка и скандал от социална гледна точка", заяви министърът на земеделието Жюлиен Денорманди пред радио RTL във вторник.
В своя публикация в Twitter в събота министъра на вътрешните работи (консерватор) Жералд Дарманен охули „скандалната идеология“ на градското управление на Лион.
"Освен че е неприемлива обида за френските фермери и месари, ясно е, че моралистичната и елитарната политика на Зелените изключват хората с ниски доходи. За много деца училищният стол е единственото място, където могат да ядат месо", каза той.
По време на посещение в училищен стол в град на крайбрежието на Атлантическия океан в понеделник министърът на околната среда Барбара Помпили похвали менюто от супа от тиквички, спагети с леща, моркови и домати, козе сирене и десерт от круши.
Тя каза, че съгласно новите правителствени политики училищата ще бъдат насърчавани да експериментират с ежедневна вегетарианска опция за меню и нарече дебата за менюто в Лион „праисторически“.
Природозащитниците твърдят, че за добива на месо се използва извънредно количество земя в сравнение с тази, необходима за отглеждането на растителните протеини и животновъдството влошава изменението на климата и обезлесяването.
По време на посещение във ферма във вторник Макрон, стъпвайки на пръсти, коментира въпроса, пледирайки за „разнообразен модел на хранене“ и „качествено месо“, произведено във Франция.
През последните години няколко френски министри на околната среда предложиха повече вегетариански варианти в училищните столове, но срещнаха силно противопоставяне от мощното френско земеделско лоби.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Джендо Джедев
Условни присъди за двама души след изборния скандал ''Чичо Цено, кой номер''
dolivo
България получава първите осем изтребителя F-16 догодина
Владè
Можем ли да се излекуваме от зависимостите си? Ралица Стефанова в подкаста на OFFNews
Владè
Лаура Кьовеши осветли първата голяма акция срещу мафията, включително и в България