Какви сандвичи се продават край училище: зеленчуците са екзотика, месото не е месо, а Е-номерата са десетки

Александра Маркарян 16 октомври 2020 в 09:09 7230 0

Снимка unsplash.com

Снимката е илюстративна

Каква храна се продава около училищата и детските градини? Екип на "Активни потребители" провери какъв е отговорът на този въпрос чрез тест на готови пакетирани сандвичи, продавани край учебни заведения, и публикува резултатите вчера.

Оттам разясняват, че не са се спрели на приготвени на място храни, защото те са без етикети с подробна информация. От "Активни потребители" предупреждават, че там хигиената е под въпрос. Не е сигурно дали храните/суровините са съхранявани при подходяща температура, дали приготвящите храните са носили индивидуални защитни средства (маски, ръкавици, работно облекло). Предимството им обаче е влагането на повече зеленчуци в тях.

"Въпреки това - установяват "Активни потребители" - в обектите около училищата преобладават приготвените на място сандвичи, а пакетираните се срещат по-рядко. Те обичайно се съхраняват в хладилни витрини и на повечето места, но не навсякъде, това е спазвано. При тях е задължително да има етикети съдържащи цялата изискуема от законодателството информация за продукта и производителя. Това позволява, за разлика от приготвяните на място храни, да се проведе подробно проучване на тяхното качество."

Какво и как се продава около училищата

Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени в края на септември-началото на октомври край учебни заведения в 6 града от тайни клиенти. Градовете са София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград.

Информация на етикетите

Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Тази небрежност представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции, коментират от "Активни потребители".

Зеленчуци

Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Месо

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не открихме месо, такова което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Технологични добавки (Е-номера)

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни, но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл - питат от "Активни потребители". Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другия край е продукт с моцарела със само 5 добавки.

Заместители

Усреднено в продуктите има 5,3 заместителя, каквито се използват, когато естествената суровина се заменя с индустриално получена. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Консерванти

Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения в колбасите.

Оцветители

Средно в сандвичите има 2,2 оцветителя, като вариацията е от 0 до 5.

Палмова мазнина

В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.

Сгъстители/емулгатори

Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите, използвани за сгъстяване и задържане на вода. Установяват се най-вече в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Проучването показва изключително високо съдържание на технологични добавки и заместители в предлаганите край училищата сандвичи. Основна причина за този резултат е преобладаващото използване в рецептите на преработени индустриални месни продукти и готови салати, сосове и мазила. Негативната тенденция се допълва от нежеланието да се влагат зеленчуци и качествени млечни продукти. В общия случай очевидно стремежът на повечето производители е да използват евтини преработени суровини с дълъг срок на годност и минимизирани разходи за труд, защото не се налага допълнителна кулинарна обработка. В този си „химически вид“ сандвичите определено не са здравословната храна нужна за правилното развитие на децата, коментират от "Активни потребители"

Все пак има и положителни тенденции. Част от производителите изписват на етикетите дългия списък с всички съставки, което до преди няколко години беше рядко срещана практика. Въпреки общата негативна тенденция има компании използващи натурални съставки несъдържащи Е-номера и заместители. 

Съвети към родители и производители

От "Активни потребители" отправят и съвети към родители и производители.

Ако приготвяте сандвичите за децата си вкъщи, четете етикетите на колбасите, които купувате за тях. Опитайте се да използвате месо вместо колбаси. Може да приготвяте и скара със смляна от вас кайма. В охладеното или замразено месо липсват влаганите в обработените месни продукти Е-номера и заместители.

Слагайте повече зеленчуци. Това е и начин да накарате децата да ги консумират.

Ограничете използването на готови сосове и салати, мазила и маргарин. Те са по-скоро химия вместо храна. Замествайте с краве масло, домашна лютеница или обикновена майонеза.

Не забравяйте рибата! Тя е перфектен избор за сандвичи.

За производителите е много важен срокът на годност и това е водещ критерий при подбора на съставките. Същия ефект може да се постигне с използване на нови технологии, например пакетиране под вакуум или защитна атмосфера и др.

Бъдете активни! Обяснявайте на децата си как да си подбират храната, а и когато приготвяте сандвичи, давайте личен пример. Учителите също могат да помогнат. Не може да налагате какво да продават заведенията в квартала, но е възможно да наблюдавате състоянието на хигиената и ако откриете проблеми подобни на описаните, официално училището може да подаде сигнал в Агенцията по храните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови