Каква храна се продава около училищата и детските градини? Екип на "Активни потребители" провери какъв е отговорът на този въпрос чрез тест на готови пакетирани сандвичи, продавани край учебни заведения, и публикува резултатите вчера.
Оттам разясняват, че не са се спрели на приготвени на място храни, защото те са без етикети с подробна информация. От "Активни потребители" предупреждават, че там хигиената е под въпрос. Не е сигурно дали храните/суровините са съхранявани при подходяща температура, дали приготвящите храните са носили индивидуални защитни средства (маски, ръкавици, работно облекло). Предимството им обаче е влагането на повече зеленчуци в тях.
"Въпреки това - установяват "Активни потребители" - в обектите около училищата преобладават приготвените на място сандвичи, а пакетираните се срещат по-рядко. Те обичайно се съхраняват в хладилни витрини и на повечето места, но не навсякъде, това е спазвано. При тях е задължително да има етикети съдържащи цялата изискуема от законодателството информация за продукта и производителя. Това позволява, за разлика от приготвяните на място храни, да се проведе подробно проучване на тяхното качество."
Какво и как се продава около училищата
Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени в края на септември-началото на октомври край учебни заведения в 6 града от тайни клиенти. Градовете са София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград.
Информация на етикетите
Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки коректно и цялостно е описанието при 12, т.е. 33%. В много случаи производителите изписват само основните пет или шест съставки на сандвичите и спират дотам. Тази небрежност представлява нарушение на законодателството и съответните фирми подлежат на санкции, коментират от "Активни потребители".
Зеленчуци
Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта.
Месо
Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от тях не открихме месо, такова което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.
Технологични добавки (Е-номера)
Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Всички те са разрешени за влагане в храни, но нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл - питат от "Активни потребители". Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. На другия край е продукт с моцарела със само 5 добавки.
Заместители
Усреднено в продуктите има 5,3 заместителя, каквито се използват, когато естествената суровина се заменя с индустриално получена. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.
Консерванти
Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения в колбасите.
Оцветители
Средно в сандвичите има 2,2 оцветителя, като вариацията е от 0 до 5.
Палмова мазнина
В половината от сандвичите се открива палмова мазнина. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен продукт или е част от сосове и мазила.
Сгъстители/емулгатори
Усреднено съдържанието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а максимално 6. Към тази категория спадат химикалите, използвани за сгъстяване и задържане на вода. Установяват се най-вече в сосовете и мазилата. Освен за търговския вид гелосващите агенти помагат за повишаване на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.
Проучването показва изключително високо съдържание на технологични добавки и заместители в предлаганите край училищата сандвичи. Основна причина за този резултат е преобладаващото използване в рецептите на преработени индустриални месни продукти и готови салати, сосове и мазила. Негативната тенденция се допълва от нежеланието да се влагат зеленчуци и качествени млечни продукти. В общия случай очевидно стремежът на повечето производители е да използват евтини преработени суровини с дълъг срок на годност и минимизирани разходи за труд, защото не се налага допълнителна кулинарна обработка. В този си „химически вид“ сандвичите определено не са здравословната храна нужна за правилното развитие на децата, коментират от "Активни потребители"
Все пак има и положителни тенденции. Част от производителите изписват на етикетите дългия списък с всички съставки, което до преди няколко години беше рядко срещана практика. Въпреки общата негативна тенденция има компании използващи натурални съставки несъдържащи Е-номера и заместители.
Съвети към родители и производители
От "Активни потребители" отправят и съвети към родители и производители.
Ако приготвяте сандвичите за децата си вкъщи, четете етикетите на колбасите, които купувате за тях. Опитайте се да използвате месо вместо колбаси. Може да приготвяте и скара със смляна от вас кайма. В охладеното или замразено месо липсват влаганите в обработените месни продукти Е-номера и заместители.
Слагайте повече зеленчуци. Това е и начин да накарате децата да ги консумират.
Ограничете използването на готови сосове и салати, мазила и маргарин. Те са по-скоро химия вместо храна. Замествайте с краве масло, домашна лютеница или обикновена майонеза.
Не забравяйте рибата! Тя е перфектен избор за сандвичи.
За производителите е много важен срокът на годност и това е водещ критерий при подбора на съставките. Същия ефект може да се постигне с използване на нови технологии, например пакетиране под вакуум или защитна атмосфера и др.
Бъдете активни! Обяснявайте на децата си как да си подбират храната, а и когато приготвяте сандвичи, давайте личен пример. Учителите също могат да помогнат. Не може да налагате какво да продават заведенията в квартала, но е възможно да наблюдавате състоянието на хигиената и ако откриете проблеми подобни на описаните, официално училището може да подаде сигнал в Агенцията по храните.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)