Маските с филтър стават задължителни в Австрия

OFFNews 25 януари 2021 в 15:12 1839 0

Снимка Pixabay

Австрийците смениха текстилните защитни маски с предпазни маски за многократна употреба FFP2 (с филтърна мембрана и по-добро прилепване и изолация около носа), които стават задължителни за хората над 14-годишна възраст в транспорта, магазините, в обекти за услуги и лекарските кабинети, предаде Франс прес.

Заради новите, по-заразни варианти на коронавируса е необходимо да се защитим по-добре, смята 24-годишната графична дизайнерка Хана Цюгнер, която журналист от АФП срещна близо до Нашмаркт - прочутия пазар в центъра на Виена. Ако всички се съобразяват, това ще промени ситуацията, особено след пристигането на ваксините, подчертава тя.

Въвеждането на тази нова мярка, която остава малко разпространена в Европа, не предизвиква истински дебат в страната, докато регламентите гарантират, че маските ще се продават без надценка, на цена по себестойност, която е 59 евроцента, коментира друга минувачка - Доротея.

Отсега нататък трябва да се носят по-филтриращи маски, които блокират 94 процента от аерозолите в автобуси, трамваи, влакове и в метрото. Мярката се прилага също в супермаркетите и в обекти за предоставяне на услуги, като автосервизи и лекарски кабинети.

Преподавателите, работещите в складове и тези на държавна служба, които са в контакт с хора, трябва също да съблюдават това на работното си място, освен ако не спазват дистанция от 2 метра.

Бременните жени и хората, които имат медицински противопоказания, са изключени от изискването, както и персоналът, който е съгласен да си прави редовни тестове за коронавирус.

Въпреки въведената след Коледа и продължаваща поне до 8 февруари трета карантина, броят на заразените почти не спада в тази алпийска държава с 8,9 милиона население.

Новозаразените на дневна база са около 130 на 100 000 жители. Целта на правителството е това число да не надвишава 50.

Училищата, музеите, спортните зали, киносалоните и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, в момента са затворени, а хората са призовани да ограничат максимално контактите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови