Мариупол отива в Кан, организаторите включиха лента на загинал в града литовски режисьор

OFFNews 13 май 2022 в 09:04 2186 0

Мариупол 2

Снимка Festival de Cannes

Кадрите са изнесени от Мариупол от годеницата на Мантас Кведаравичюс, която е сърежисьор на лентата.

Филм на литовския режисьор Мантас Кведаравичюс, който загина в Мариупол в началото на април, ще бъде показан на 75-ия филмов фестивал в Кан, съобщи украинският сайт „Бриз“.

Според пресслужбата на фестивала в Кан, материалът, заснет от режисьора, който е в основата на новата лента, наречена „Мариупол 2“, е бил изнесен от града от годеницата на режисьора Хана Билоброва, която беше заедно с него в Мариупол.

Мантас Кведаровичюс е известен като автор на филмите "Барза" и "Партенон". През 2016 г. той представи документалния филм "Мариуполис", посветен на живота в украинския пристанищен град на фона на военния конфликт с Русия. Кадрите за филма са заснети презц 2014 и 2015 година, а премиерата му беше в рамките на 66-ия Берлински филмов фестивал като част от секцията Panorama Dokumente.

След началото на руското нахлуване в Украйна, режисьорът се завръща по местата на снимките, за да бъде с хората, които е заснел през 2014 и 2015 и да види как продължава животът им днес в условията на пълномащабна война. При опит да напусне града на 2 април т. г. Кведаровичюс е тежко ранен, откаран е в болница, но лекарите не успяват да го спаси. Хана Билоброва успява да изнесе от унищожения град тялото му, както и заснетите от него кадри. „Това трябваше да се покаже, и ние го добавихме в програмата.“ – казаха организаторите на фестивала в Кан.

„Знаете ли кое е най-необичайното в Мариупол? Никой от жителите му не се страхуваше от смъртта, дори когато беше наблизо. … Хората се подкрепяха взаимно с риск за живота си. Пушеха и общуваха на улицата, без да обръщат внимание на бомбите. Пари не останаха, а животът стана твърде кратък, за да го мислят, така че хората се задоволяваха с това, което имаха, и разширяваха границите си. Повече нямаше минало, нямаше бъдеще, нямаше осъждане, нямаше натякване. Това беше рай в ада, нежните крила на пеперуда, пърхащи все по-близо и по-близо едно до друго, миризмата на смъртта в нейното в сурово измерение. Това беше биенето на сърцето на живота.“ - се казва в прес анотацията за „Мариупол 2“.

Проектът беше подкрепен от литовската компания Uljana Kim Studio, френската Easy Riders Films и немската Twenty Twenty Vision, сърежисьор е Хана Билоброва, която заедно с монтажистката Дуня Сичова, претворява фрагментите, заснети от Кведаровичюс в документ за войната в Украйна.

Лентата ще бъде показана на 19 и 20 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата