Макрон заяви, че Турция ще опита да се намеси в президентските избори

OFFNews 24 март 2021 в 13:29 1920 0

Снимка Архив

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Турция ще се опита да се намеси в президентските избори през 2022 г., предава АФП.

По време на телевизионното интервю за "France 5" Макрон заяви, че е "очевидно", че "ще има опити за намеса в следващите избори". Той допълни, че заплахите от страна на Анкара не са скрити.

През 2017 г. Ердоган беше обвинен в опит за намеса в изборите в Германия. Твърди се, че тогава е поискал германските избиратели от турски произход да гласуват срещу партията на Ангела Меркел.

Макрон обаче подчерта, че диалогът с Турция е важен:

"Трябва да направим абсолютно всичко, за да гарантираме, че Турция няма да загърби Европа и да премине към по-голям религиозен екстремизъм, геополитически избор, който ще е опасен и негативен за нас."

"Забелязах от началото на годината желание на Ердоган за възобновяване на отношенията. Вярвам, че това е възможно", каза Макрон, визирайки няколкото разменени писма с Ердоган от януари.

В началото на есента на миналата година отношенията между Париж и Москва се влошиха заради убийството на френския учител Самюел Пати, който коментирал в час карикатурите в сатиричното издание "Шарли Ебдо". Няколко дни по-късно Макрон заяви, че Пати е "убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще", но Франция "няма да се откаже от своите карикатуристи". Ердоgан определи това изказване като обида за мюсюлманите и допълни, че "Макрон има нужда от психиатър".

Дипломатическата криза се задълбочи с последвалата блокада на френски стоки в Близкия изток, инициирана лично от Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови