Убитият учител в Париж е на 47 г. Убиецът е 18-годишен от Чечня

OFFNews 17 октомври 2020 в 13:43 7531 2

Снимка АП/БТА

Президентът Макрон посети училището, в което е преподавал убитият учител.

Учителят, който бе обезглавен вчера в парижко предградие, е получавал заплахи с дни, след като показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, съобщават френски медии.

Убийството бе извършено в късния следобед вчера, а нападателят - застрелян от полицията при опита за задържане.

Президентът Макрон нарече нападението "ислямистка терористична атака".

Девет души са задържани. Те са свързани с нападателя. Сред тях има непълнолетен и родители на деца от класа на учителя. По думите на Еманюел Макрон, показвайки противоречивите карикатури, учителят е преподавал свобода на изразяване.

Властите вече дадоха и подробности са самоличността на жертвата и нападателя.

Жертвата е 47-годишният Самюел Пати, учител по история и география. По-рано този месец той преподавал урок по свобода на изразяването. Според френски медии по време на урока учителят е посъветвал учениците си мюсюлмани да излязат от стаята, ако се чувстват засегнати от видяното. Училището е получило оплаквания от родители, а преподавателят - неуточнени заплахи, добавят медиите. Родител на дете от класа описва пред пресата учителя като много мил, вежлив и приятелски настроен.

Убиецът е 18-годишен, роден е в Москва, но е живял в Чечня. Арестувани са двамата му братя, баба му и дядо му.

Нападението се случва на фона на течащия процес за терористичната атака срещу редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" от 2015 г.

Екипът на „Шерли ебдо“ коментира в Туитър след трагедията: „Току-що нетолерантността достигна нов праг и изглежда не се спира пред нищо, за да наложи терор над страната ни.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews