Макрон увеличава със 100 евро минималната заплата заради протестите на жълтите жилетки

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2018 в 21:59 5935 1

Снимка elysee.fr

В телевизионно обръщение към нацията, направено заради бурните протести на движението на "жълтите жилетки", френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната заплата в страната от януари. 

Тази вечер Макрон обяви "социално и икономическо извънредно положение", а това означава, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите се отменят за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд.

Същевременно френският президент даде да се разбере, че "ще бъдат използвани всички средства", за да се възстановят реда и спокойствието след съпроводените от насилие протести. Той заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите.

Няма гняв, който да оправдава нападането на полицаи или плячкосването на магазини. Тези прояви заплашват високо ценената свобода във Франция, подчерта Макрон.

Това е първото обръщение на Еманюел Макрон към нацията, откакто насочените срещу данъците демонстрации прераснаха в  размирици в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови