Макрон, Шолц и Драги пристигнаха в Киев да демонстрират солидарност с Украйна

OFFNews 16 юни 2022 в 10:08 1409 0

Драги, Макрон и Шолц

Снимка БТА/АП

Лидерите на трите най-големи икономики в Европа пристигнаха в Киев с влак от Полша в знак на солидарност с народа на Украйна.

Лидерите на Франция, Германия и Италия Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги стигнаха до Киев, съобщиха в стил “мълния” агенциите в Париж, Берлин и Рим. Снимка показва тримата в купе на влак на път за украинската столица малко след като са напуснали територията на Полша.


Пътуването на Макрон, Шолц и Драги, което беше анонсирано за “най-скоро време” ден по-рано, идва часове след като САЩ обявиха нова доставка на въоръжение за над 1 милиард долара за армията на Украйна, припомня парижкият “Ле Монд”.

Западноевропейските лидери обявиха пътуването си като знак на подкрепа за Украйна от страна на ЕС и трите най-големи икономики в Европа. В сряда по време на посещение в Румъния Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да изпрати ясни политически сигнали на Украйна и украинския народ, които се съпротивляват героично от няколко месеца.

В Киев Макрон, Драги и Шолц трябва да се срещнат с президента Володимир Зеленски в момент, в който Украйна се старае за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Драги, припомня “Ле Монд”, подкрепи надеждите на Украйна за присъединяване към съюза и изложи аргументи за разширяване на ЕС на Изток по време на обръщението си в Европейския парамент в Страсбург миналия месец. Европейската комисия, от своя страна, заяви, че скоро ще даде препоръки относно перспективите за членство на Киев в съюза.

В същото време в четвъртък сутринта "Политико" разкри, че в Киев към тройката от Рим, Париж и Берлин ще се присъедини и президентът на Румъния Клаус Йоханес, който ще стигне до украинската столица по различен маршрут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови