Макрон предупреди за опасност от гражданска война при победа на крайно лявото или крайно дясното в неделя

OFFNews 25 юни 2024 в 11:23 1945 1

Еманюел Макрон

Снимка Getty images

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че победа на крайнолява или крайнодясна партия на предсрочните избори този месец може да предизвика "гражданска война".

По думите на Макрон крайнолявата "Непреклонна Франция" и крайнодясната "Национален сбор" на Марин льо Пен провеждат политика на разделение, която подклажда напрежение между общностите.

Отговорът на крайната десница на несигурността "свежда хората до тяхната религия или произход" и по този начин "тласка хората към гражданска война", каза той в интервю за подкаста "Generation Do It Yourself", цитирано от Politico.

Крайната левица, водена от Жан-Люк Меленшон, насърчава разделението с предизборна цел, "което също така (насърчава) гражданската война, защото свежда хората до тяхната религиозна или етническа група", продължава Макрон. Той има предвид обвиненията, че "Непреклонна Франция" се позиционира така, че да привлече мюсюлмански избиратели чрез критичната си позиция по отношение на войната на Израел в Газа.

Френският президент предизвика скандал, когато свика предсрочни избори на 9 юни, след като коалицията му беше разгромена от крайнодясната "Национален сбор" на европейските избори. Сега французите се готвят да гласуват на парламентарни избори, които могат да изпратят рекорден брой крайно десни депутати в Националното събрание.

Последните социологически проучвания сочат, че "Националният сбор" ще спечели 35% на първия тур в неделя, изпреварвайки левия алианс, който включва партията "Непреклонна Франция" с 27% и центристите на Макрон с 19%.

През последните дни съюзниците на френския президент предупредиха за рисковете, пред които е изправена Франция, ако избирателите се обърнат към крайнодясното или крайнолявото, по-специално за риска от икономически сътресения.

Президентът отиде още по-далеч, като предупреди, че това, което той нарече "крайности", увеличава риска от "конфликти и гражданска война".

"Когато ви е писнало и ви е трудно всеки ден, може да се изкушите да гласувате за крайностите, които имат по-бързи решения. Но решението никога няма да бъде да отхвърлим другите", заяви Макрон.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    25.06 2024 в 12:24

    "Когато ви е писнало и ви е трудно всеки ден..." заяви Макрон.

    Ако бях французин щях първо да запитам Макрон защо е така, след като от ВСВ насам нямаме на власт ни крайнолеви, ни крайнодесни... (ジ)