Македонският премиер отхвърли френското предложение на брифинг със сръбския президент

Юлиуш Висожински 23 юни 2022 в 16:35 14502 3

Пресконференцията в Брюксел

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Пресконференцията в Брюксел

"Френското предложение в тази му форма е неприемливо за мен, за президента, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Северна Македония".

Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция в Брюксел с албанския премиер Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич.

Ковачевски каза, че никой не може да налага решение на Северна Македония без "нейно съгласие", а сега Европейският съюз бил на ход.

Премиерът настоява преговорите за членство на Скопие в ЕС да започнат преди включването на българите в преамбюла на македонската конституция, а историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка.

Той настоява и за "ясна формулировка за македонския език и за ясна защита на македонската идентичност" в преговорната рамка.

"Взехме много трудни решения, време е ЕС да изпълни обещанията си, преди да даде нови", твърди Ковачевски.

Какво предлага Франция, за да пуснем Македония за ЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

23.06 2022 в 22:58

На Македония не им харесва, на ИТН и Възраждане не им харесва. ВМРО протестира. Явно Русия няма да позволи и Македония да влезе в ЕС вече си има достатъчно сатвлити пт България вътре - дпс, герб, вмро

1220

1

хr4

23.06 2022 в 16:45

Ма никой не ви кара насила, бе. Това е офертата! Ако ви устройва влизате, ако ли не-"братушките" ви чакат...да ви гушнат.
 
X

Подкастът на OFFNews